Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Ett litet barn med en ryggsäck

Uppmärksamhetsveckan 2023: Missa inte årets föreläsningar

Vecka sju är det dags för årets uppmärksamhetsvecka Du spelar roll - du är inte ensam! Bland annat kan du delta under föreläsningen med Åsa Jinder på Kulturhuset tio14.

Veckan handlar om att se barnen som har det krångligt i sin familj, barnen som kanske inte kan eller vågar berätta. Det kan handla om missbruk, våld eller psykisk ohälsa.

  • Att barn och unga i dessa familjer får kunskap om att de inte är ensamma och att det inte är deras fel och ansvar.
  • Att det finns hjälp att få, både för barn och unga och för de vuxna i familjen.
  • Att man kan få ett bra liv även om man haft det jobbigt i sin familj.
  • Vart man som barn, ung eller vuxen kan vända sig för att få hjälp för sig själv eller för någon som man är orolig för.

Åsa Jinder på Kulturhuset tio14

I år kommer riksspelmannen, kompositören, föreläsaren och samtalsterapeuten Åsa Jinder att föreläsa för allmänheten på Kulturhuset tio14.

Åsa Jinder växte upp med en mamma som drack, och efter att hon gett ut "Bli min mamma igen" 1990, började hon föreläsa om att vara ett vuxet barn till en alkoholist, och om att återvinna kraft och mod.

Johanna Lindblå för skolorna

Johanna Lindblå växte upp i Bjursås utanför Falun, och talar om det många barn och unga inte alltid kan tala om. Där problematik i familjen sätter ett blytungt filter över tillvaron.

Johannas uppväxt präglades av att leva med en pappa som var alkoholist.
Men turbulens i familjelivet kan också handla om andra droger, misshandel, destruktiva mönster, psykisk ohälsa.

– Att våga lyfta på locket till det mörka har hjälpt mig att hantera vad som varit. Och att skapa det som nu är, säger Johanna Lindblå.

För yrkesverksamma

Ett flertal föreläsningar för yrkesverksamma kommer arrangeras under veckan. Bland annat om brott mot barn med fokus på barnfridsbrott, barn i missbruksmiljö och barn och hedersrelaterat våld.

Anmälningslänk hittar du längre ner på sidan.

Program tisdag 14 februari - Barn och våld i nära relationer

10.00-12.00 - Brott mot barn och efterföljande processer, Rebecca Lagh, Advokat, Advokatbyrå Rebecca Lagh AB

Advokat Rebecca Lagh föreläser om brott mot barn med fokus på barnfridsbrott, hur barnförhör går till, biträdets uppdrag och kort om de processer som ofta följer på brottmålet, dvs barnutredning hos socialtjänst, vårdnadsprocess och ibland LVU.

Program onsdag 15 februari - Barn i missbruksmiljö

9.00-9.45 Var det mitt ansvar? - Annelie Örling, BRIS

Socionom och kurator Anneli Öhrling föreläser utifrån rapporten Var det mitt ansvar? Föreläsningen presenterar vad barn har berättat i samtal med Bris. Fokus ligger på hur barn påverkas när vuxna dricker för mycket. Förutom barns röster lyfts även forskning och förbättringsförslag i syfte att ge varje barn en trygg uppväxt.

10.00-10.45 När barn är anhöriga - Maria Boustedt Hedvall och Agnes Lundström, utredare Socialstyrelsen

Socialstyrelsen berättar om regeringsuppdraget att stärka och utveckla stödet till barn som anhöriga, med fokus på deluppdraget barn i familjer med missbruk/beroende. Presentationen tar även upp hur ett familjeorienterat arbetssätt i socialtjänsten kan hjälpa familjer till förändring.

11.00-11.20 Tydligare barnrättsperspektiv vid bedömning av missbruk och relaterade problem – Anitta Litvinov, utredare Socialstyrelsen

ASI-manualen reviderades 2022. I den reviderade manualen har lagts till ett tydligare barnrättsperspektiv i form av information och följdfrågor för att hjälpa handläggare som arbetar med vuxen/beroende att ställa frågor om barnens situation.

11.25-11.55 Bredd når långt - Anna Carlsson Cheikh, politisk sekreterare Junis

Varje år undersöker Junis vilket stöd landets kommuner ger de barn som växer upp i familjer med risk- och missbruk. Resultatet presenteras i Junis rapport som 2022 hade titeln "Bredd når långt". Undersökningen visar att de stödinsatser som landets kommuner erbjuder når mindre än en procent av de barn som är i behov av dem. Inspireras av goda exempel på hur samverkan över organisationsgränserna kan leda till att fler utsatta barn kan nås av det stöd de har rätt till.

Program torsdag 16 februari - Barn och hedersrelaterat våld och förtryck

9.00-12.00 Barn och hedersrelaterat våld och förtyck - Issis Melin och Petra Blom, Nationellt centrum mot hedersrelaterat våld och förtryck

Alltför många barn växer upp i hem där de känner att deras möjligheter att välja och styra sina egna liv begränsas. Föreläsarna lyfter de samband som finns vad gäller att inte få bestämma över sitt eget liv och sin framtida partner och utsatthet för barnmisshandel.

Så anmäler du dig

Mer information och anmälningslänk Länsstyrelsen Dalarna Länk till annan webbplats.

Hela programmet för veckan hittar du här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Uppmärksamhetsveckan arrangeras av Falu kommun i samarbete med
Rädda Barnen, Länsstyrelsen Dalarna, Folkuniversitetet, Svenska Kyrkan,
Falu kommun; barn- och utbildningsförvaltningen, arbetslivs- och socialförvaltningen, kultur- och fritidsförvaltningen, Faluns brottsförebyggande råd.

Sidan uppdaterad 2023-02-12