Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Porträttbild på Åsa där delar av nyckelharpan också syns.

Åsa Jinder

Missa inte föreläsningen med Åsa Jinder

Missa inte föreläsningen med riksspelmannen Åsa Jinder på Kulturhuset tio14. Nu på torsdag, den 16 februari, klockan 18.30 är det dags.

Föreläsningen är kostnadsfri och ingen föranmälan krävs!

Den här veckan pågår uppmärksamhetsveckan: Du spelar roll – du är inte ensam!

Veckan handlar om att se barnen som har det krångligt i sin familj, barnen som kanske inte kan eller vågar berätta. Det kan handla om missbruk, våld eller psykisk ohälsa.

I år kommer riksspelmannen, kompositören, föreläsaren och samtalsterapeuten Åsa Jinder att föreläsa för allmänheten på Kulturhuset tio14.

Vuxet barn till en alkoholist

Efter att Åsa gett ut boken "Bli min mamma igen" 1990, så började hon att föreläsa om att vara ett vuxet barn till en alkoholist, om att återvinna kraft och mod.

– Mitt ämne är vuxna barn till alkoholister. Jag kommer att läsa ur min bok, prata om förhållningssätt, inte minst utifrån att jag även är terapeut. Det blir också personliga upplevelser, min resa, och mina insikter och erfarenheter, säger Åsa Jinder.

Hur är känslan att stå inför publik och berätta om sig själv och sin uppväxt?

– När jag började fanns ett starkt stigma, människor kände skam över att ha dessa erfarenheter. I dag finns en bred kunskap, mycket av skammen är borta. I dag pratar vi mer om hur vi ska hantera förlust och svek. Priset vi fått betala, säger Åsa Jinder.

Hennes föreläsningar har mötts av fina kommentarer från de som suttit med i publiken under anförandet. ”Underbar”, ”känslosamt och gripande”, ”Fantastiskt och jättebra” är bara några av lovorden.

Ibland blandar hon också in musiken under sina föreläsningar.

– Men inte den här gången, säger Åsa Jinder.

Riksspelman och framgångsrik artist

Annars är det nog som Sveriges yngsta riksspelman, framgångsrik kompositör och artist, med nyckelharpan i sin hand, som många främst förknippar namnet Åsa Jinder med.

1990 erhöll hon Årets Grammis för bästa folkmusikproduktion och 1995 vann hon Eurovision Song Contest tillsammans med den norska gruppen ”Secret Garden”.

2001 producerar Åsa själv för första gången. "Folkmusik på Svenska" säljer både Guld (60 000 exemplar) och Platina (80 000 exemplar). Sången "Av längtan till dig" med Cajsa-Stina Åkerström på sång blir årets låt på svensktoppen efter 17 veckor på förstaplatsen och Åsa erhåller en grammis.

Hur ser ditt liv ut som musiker nu för tiden?

– Det ser jättebra ut, och rullar åter på efter den förfärliga pandemin, säger Åsa Jinder, som turnerat i över 45 år nu.

Vilken är den bästa låt du skrivit?

– Det har jag svårt att svara på.

Varför blev det nyckelharpa en gång i tiden?

– Vi, jag och min pappa, ramlade på instrumentet på Delsbostämman i början på 1970-talet. Inte visste vi att det var en spelmansstämma utan vi stannade bara till. En mycket dramatisk händelse hade ägt rum på semestern och vi var på väg hem. Pappa byggde sedan en nyckelharpa under hösten och året efter började jag nyfiket undersöka instrumentet.

Ny bok är på gång

Åsa Jinder är även författare.

Hur många böcker har du skrivit och är du på gång med någon ny?

– Jag har skrivit två romaner och två lyriksamlingar. Just nu skriver jag på en ny roman.

Håller på fotbollslag från Skåne

Varför är Malmö FF ditt favoritlag?

– Jag är fostrad så. Jag började se Malmömatcher när jag var i 6-årsåldern. Pappa är från Malmö.

Åsa Jinders föreläsning

  • Tid: Torsdag 16 februari, klockan 18.30
  • Plats: Stora scenen, Kulturhuset tio14, Teatergatan 5, Falun

Föreläsningen är kostnadsfri! Ingen föranmälan krävs!

Läs mer om hela veckans program här falun.se/duärinteensam Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidan uppdaterad 2023-02-14