Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Tre personer som visar den hjärtstartare som är fäst på väggen utanför kontaktcenter och den hjärtstartare man kan låna

Nu finns hjärtstartare för utlåning – och även utomhus vid torget

En hjärtstartare sitter nu monterad utomhus vid Stora Torget i Falun. Den är alltså tillgänglig dygnet runt och inte beroende av öppettider. Vidare finns även flera hjärtstartare att låna via Falu kommuns kontaktcenter.

Var det finns hjärtstartare att tillgå kan man enkelt se via hjärtstartarregistret.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. där man via en karta skriver in ort och får då upp var det finns hjärtstartare och information om hur man kommer åt dem och under vilka tider den specifika lokalen är öppen.

Stora torget 24 timmar om dygnet

I Falu centrum rör det sig mycket folk under dygnets alla timmar och nu sitter även en hjärtstartare alltså utomhus vid Stora Torget, monterad utomhus på dörren till Kontaktcenter för Falu kommun.

– Det finns flera hjärtstartare placerade i Falu centrum, både i kyrkan, inne på försäkringsbolagets kontor och på flera andra ställen. Den vid Kontaktcenter, vid Stora Torget, är det väldigt bra att man kommer åt den oavsett vad det är för tid på dygnet, säger Johan Björklund, verksamhetschef hälso- och sjukvård i Falu kommun.

Låna hjärtstartare

Många sammankomster, släktfester, aktiviteter och sporttävlingar till exempel anordnas i lokaler eller på platser där det inte finns någon hjärtstartare att tillgå. Nu kan falubor alltså låna en hjärtstartare gratis om man ska anordna en sammankomst.

– Det är ju många som ordnar olika sammankomster, som bröllop eller sporttävlingar, pensionärsträffar eller släktfester eller annat. Jag tycker att det är en riktigt bra service att man också kan låna en hjärtstartare för sammankomster i kommunen. Det betyder verkligen att man har möjlighet att hjälpa till om olyckan skulle vara framme vid till exempel en cykel- eller orienteringstävling i skogen eller på en släktmiddag.

Låna hjärtstartare kan föreningar eller personer göra för evenemang och sammankomster som sker inom Falu kommun.

Här kan du läsa mer om hur du lånar hjärtstartare.

Om du vill låna en hjärtstartare, vänd dig till kontaktcenter:

E-post: kontaktcenter@falun.se

Telefon: 023-830 00

Sidan uppdaterad 2023-03-10