Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Publicerad

Många människor som tittar in i kameran

Här är Faluns krogar och hotell som jobbar mot narkotika i Krogar mot Knark

Nu har samverkan och utbildningar för Krogar mot Knark dragit igång i Falun och Dalarna. Idag samlades krögare, hotellpersonal, polis, Falu kommun och Länsstyrelsen Dalarna för en uppstart.

Krögare och hotell i Falun som är intresserade av att gå med i Krogar mot knark, kan vända sig till Faluns Brottsförebyggande samordnare/ANDTS-strateg ulrika.gustafsson-lindberg@falun.se

Krogar mot Knark är en metod och ett stöd till krogar, hotell och andra nöjesmiljöer för att bedriva narkotikaförebyggande arbete i dessa miljöer. Metoden togs fram 2001 efter påtryckningar från polisen och krogbranschen.

Genom att minska förekomsten av narkotika på dessa platser så hoppas man på att få ner antalet olyckor, våld och kriminalitet som är kopplat till droger. Det handlar också om att förebygga en krogmiljö där unga vuxna/vuxna får tillgång till och testar narkotika.

Läs mer om Krogar mot Knark här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

För ett tryggt Falun

Falu kommun är en av de Dalakommuner som nu - i samarbete med polis och länsstyrelsen - är med i Krogar mot Knark, och syftet är att skapa ett tryggare Falun med narkotikafria nöjesmiljöer.

Och idag samlades alltså krögare, hotell, polis, Falu kommun och Länsstyrelsen Dalarna för en uppstart med samverkan och utbildning för de krögare och hotell som valt att ställa sig bakom Krogar mot Knark.

Jag hoppas att vi som är med kan visa på en styrka, och att de som inte är med ansluter senare.

Några av alla de som var med idag är Robin Olausson, VD för Heymakers, Lisa Karlsson, restaurangchef på Basta och Sofia Bjälvenstrand, restaurangchef på Grand Hotell.

– Vi har jobbat med det här länge men ser en stor nytta av att man går samman, att det blir en styrka i att vi är väldigt många som står bakom det här, och framför allt samverkan med ATL Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., länsstyrelsen, kommunen och polisen. Och att få verktyg till personalen för att jobba mer aktivt med det här, säger Robin Olausson.

– Vi gör det här också för personalens skull. Personalen kan känna sig otrygg när det kommer till alkohol då folk är för berusade, och narkotika kan göra en ännu mer otrygg, säger Lisa Karlsson.

– Det här tryggar arbetsmiljön för hela hotellet och gästerna, och kan vi allihopa hitta ett bra samarbete och jobba hårt med det här så kan vi absolut få ett tryggare samhälle, säger Sofia Bjälvenstrand.

Hur har dagen idag varit?

– Lärorik, vi har fått mycket information. Vi har också fått öva genom rollspel, och det var jättebra, säger Sofia Bjälvenstrand.

Grafisk bild med texten: Krogar mot Knark

Så funkar det

För de krogar och hotell som ingår i Krogar mot Knark så innebär detta:

  • En drogpolicy med tillhörande handlingsplan,
  • ett offentligt ställningstagande mot narkotika,
  • utbildning av personal,
  • arbete med den fysiska miljön på krogen för att förebygga användning och försäljning av narkotika,
  • och samarbete med kommun och polis.

– Krögare och hotell kan med bättre kunskap upptäcka förekomst av narkotika i sina verksamheter och med stöd av polisen och kommunen förebygga fortsatt förekomst. De kommer också att få kunskap om hur de kan och ska agera vid misstanke om att narkotika förekommer. Det säger Faluns Brottsförebyggande (BRÅ) samordnare/ANDTS*-strateg Ulrika Gustafsson Lindberg.

Hur viktigt är det här arbetet?

– Otroligt viktigt. Falun är i förhållande till många städer i Sverige en trygg stad. Vi arbetar i samverkan med många aktörer för att Falun ska fortsätta att vara det. Försäljning och hantering av narkotika är dels brott i sig, men bidrar också till att fler våldsbrott begås. Dels av drogpåverkade personer men också våld mellan grupper som hanterar narkotika, säger Ulrika Gustafsson Lindberg.

Hanna Lundgren, som är ANDTS-samordnare på länsstyrelen, poängterar att det är viktigt att komma ihåg att det är relativt få som använder narktoka, och att det här arbetet handlar om att förebygga.

– Vi vill ju minska användningen av narkotika, och i det här arbetet så är det viktigt att förebygga. Vi ser ju en ökad tillgänglighet och tillåtande attityder gentemot narkotika som ju är riskfaktorer för ökat bruk i framtiden.

Missbruket av kokain har ökat

Rapporter från polisen, nöjesmiljöer och genom analys av Faluns avloppsvatten, visar att missbruket narkotika i form av kokain ökar.

– Det finns många bidragande faktorer till varför personer väljer att använda narkotiska preparat. Allt ifrån att man vill berusa sig när man går på fest till att man hamnat i ett missbruk kopplat till psykisk ohälsa eller sjukdom/skada. Om vi väljer att fokusera på den del av användandet som är kopplad till krogmiljön skulle vi vilja påstå att det är en kombination av tillgång och en växande liberal syn på narkotika i samhället. Det säger Marcus Tengvall, kommunpolis, lokalpolisområde Falun.

Vad tror ni att Krogar mot Knark kan göra för arbetet med att få ner narkotikaanvändandet i Falun?

– Metoden stärker samverkan mellan polis, kommun, länsstyrelse och krögare. Ett gemensamt ställningsantagande för en narkotikafri krogmiljö för såväl gäster som anställda. Genom kunskapshöjande insatser får vi en bättre samsyn i arbetet mot narkotikan i nöjeslivet. Det blir svårare att undgå upptäckt vid narkotikahantering i krogmiljön. Genom ett tydligt ställningstagande mot narkotika blir krogmiljön en mindre attraktiv arena för narkotikahandel, säger Mikael Hesselrud, brottsförebyggande samordnare, polisområde Dalarna.

I utvärderingar av metoden Krogar mot Knark som gjorts bland kroganställda i Stockholm, resulterade arbetet i att bruket bland kroganställda själva minskade, färre observerade drogförsäljning på krogen, fler ringde polisen när de såg någon använda narkotika på krogen och fler ansåg att det fortsatt skulle vara olagligt att vara narkotikapåverkad.

– Vi hoppas så klart på att få liknande effekter i Falun och Dalarna, säger Ulrika Gustafsson Lindberg.

För frågor eller intresseanmälan

Krögare och hotell i Falun som är intresserade av att gå med i Krogar mot Knark, eller som vill ha mer information, kan vända sig till Faluns Brottsförebyggande (BRÅ) samordnare/ANDTS-strateg: ulrika.gustafsson-lindberg@falun.se

Krögare och hotell i andra kommuner kan kontakta sin kommuns Brottsförebyggande-/ANDTS samordnare.

Det går också att vända sig till Länsstyrelsen Dalarna via e-post: dalarna@lansstyrelsen.se eller polisen via e-post: po-dalarna.kansli@polisen.se

Ju fler, desto starkare

Robin Olausson, Lisa Karlsson och Sofia Bjälvenstrand tycker att fler ska gå med, för ju fler, desto starkare.

– Jag hoppas att vi som är med kan visa på en styrka, och att de som inte är med ansluter senare. Det är bra om vi alla kan stå enade och visa en styrka, säger Robin Olausson.

*ANDTS= Alkohol, Narkotika, Doping, Tobak, Spel

Här är Faluns krogar och hotell som är med i Krogar mot Knark:

  • Banken Bar & Brasserie
  • Basta Falun
  • First Hotel Grand
  • Heymakers
  • Scandic Lugnet Falun
  • Restaurang Ecole/restaurangskola

Övriga kommuner som medverkar: Avesta kommun, Hedemora kommun, Mora kommun och Ludvika kommun.

Sidan uppdaterad 2024-10-04