Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Publicerad

ordförandeklubba

Beslutat av omvårdnadsnämnden

Fortsatt arbete för en budget i balans ger bra resultat. Förvaltningen får i uppdrag att utarbeta en plan för hur kompetens och bemötande av HBTQi personer kan inkluderas i den ordinarie kompetensutvecklingsplanen och företagsgrupper och arbetskonsulent föreslås inom socialpsykiatrin.

Omvårdnadsnämnden har beslutat att ge förvaltningen i uppdrag att utarbeta en plan för hur utbildning om HBTQi och kompetens om bemötande av HBTQi personer kan inkluderas i den ordinarie kompetensutvecklingsplanen för äldreomsorgens medarbetare.

Centerpartiet har lämnat in en motion till omvårdnadsförvaltningen om detta. ”Falu kommun är redan delvis HBTQ-certifierad i skolornas verksamheter. Det är dags att inkludera våra äldre kommunmedborgare”, skriver Centerpartiets ledamöter i motionen.

Äldre HBTQi-personer är sedan 2021 ett särskilt fokusområde i regeringens handlingsplan för HBTQi-personers lika rättigheter och möjligheter.

Företagsgrupper för praktik

Insatsen daglig verksamhet LSS innebär idag en daglig verksamhet med handledande personal i en lokal verksamhet eller genom praktik via arbetskonsulenterna LSS. Företagsgrupper kan ses som ett mellansteg eller utvecklingssteg där deltagaren kommer närmare arbetsmarknaden men ändå har visst handledande stöd.

– Vi ser att det finns flertalet deltagare inom daglig sysselsättning som efterfrågar praktik och skulle ges ökat välbefinnande och ökad närhet till lönebidragsarbete genom att närma sig arbetsmarknaden genom exempelvis praktik, säger Susanne Norberg (S) ordförande omvårdnadsnämnden.

Förvaltningen ser nu över möjligheten till företagsgrupper och att starta ett arbete kring arbetskonsulent.

Regional överenskommelse

Samtliga kommuner, Region Dalarna och tandvården har en regional överenskommelse att ta ställning till angående samverkan för kvinnofrid mot våld i nära relationer.

Omvårdnadsnämnden ställer sig bakom den regionala överenskommelsen om samverkan för kvinnofrid mot våld i nära relationer. Överenskommelsen är tänkt att stärka samverkan socialtjänsten i länets kommuner, hälso- och sjukvården och tandvården för våldsutsatta. Omvårdnadsnämnden anser överenskommelsen viktig och föreslår att kommunstyrelsen godkänner överenskommelsen.

Delårsbokslut

Arbetet för en budget i balans fortsätter.

Resultatet för omvårdnadsnämnden för delåret hamnar på ett positivt resultat på 25 mnkr. Omvårdnadsnämndens prognos för helår är +15 mnkr.

Förklaringen till det positiva resultatet är lägre volymer än förväntat, framför allt inom hemtjänsten, samt ett aktivt arbete med den handlingsplanen för att nå en budget i balans.

I delårsbokslutet presenteras en uppföljning av resultat- och verksamhetsmål, ekonomiska resultat per augusti och även nämndernas prognos för helår 2024.

Personalkostnaderna för omvårdnadsnämnden har däremot en negativ avvikelse mot budget på 10,6 mnkr. Anledningarna är bland andra sjuklönekostnader som avviker 1,8 mnkr samt kvalificerad övertid med 4,9 mnkr mot budget. Ett arbete med bemanningsoptimering pågår.

– Nämnden har fattat beslut om åtgärder för en budget i balans, som kontinuerligt har följts upp och ett arbete har skett i hela Omvårdnadsförvaltningen. För att kunna möta kommande kompetens- och demografiutmaningar fortsätter nu vårt arbete med kompetenshöjande utbildnigar och insatser, säger Susanne Norberg.

Sidan uppdaterad 2024-10-03