Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Publicerad

Ett litet barn med ryggsäck.

Du spelar roll - du är inte ensam! Vecka uppmärksammar barn som har det svårt

Vecka 7 är det återigen dags för uppmärksamhetsveckan Du spelar roll - du är inte ensam! som handlar om att uppmärksamma barn som växer upp i familjer med missbruk, våld och psykisk ohälsa. Här är årets program.

Veckan handlar om att se barnen som har det krångligt i sin familj, barnen som kanske inte kan eller vågar berätta. Det kan handla om missbruk, våld eller psykisk ohälsa.

  • Att barn och unga i dessa familjer får kunskap om att de inte är ensamma och att det inte är deras fel och ansvar.
  • Att det finns hjälp att få, både för barn och unga och för de vuxna i familjen.
  • Att man kan få ett bra liv även om man haft det jobbigt i sin familj.
  • Vart man som barn, ung eller vuxen kan vända sig för att få hjälp för sig själv eller för någon som man är orolig för.

Under uppmärksamhetsveckan brukar det anordnas en hel del föreläsningar, och så även i år. En kvällsföreläsning för allmänheten, en föreläsning för skolelever i årskurs åtta, och flera föreläsningar för yrkesverksamma.

Han föreläser om oro

Erik Andersson och ett litet barn med ryggsäck

I år är det Erik Andersson som är årets kvällsföreläsare. Han är legitimerad psykolog, forskare vid Karolinska Institutet och författare, och har forskat på behandling av oro i över tio år.

Erik Andersson kommer föreläsa om vad oro är, hur den uppstår och varför den ibland kan gå överstyr. Och hur kan man hjälpa en medmänniska som fastnar i återkommande tankeloopar av orostankar?

I denna föreläsning kommer Erik att gå igenom hur man kan förstå oro och hur man mer effektivt kan hantera jobbiga orostankar. Du kommer också få ta del av några spännande forskningsstudier i ämnet. Tanken att du ska få en bra förståelse för vad oro är och hur du kan hantera dina orostankar på ett mer funktionellt sätt.

Tid och plats

Föreläsningen med Erik Andersson arrangeras på Falu stadsbibliotek, onsdag den 12 februari klockan 18.00-19.00. Du behöver inte anmäla dig, och deltagandet är kostnadsfritt.

Folkuniversitetet Dalarna är huvudarrangör och Dalarnas bibliotek och Falu Kommun är medvärdar. Forskningsföreläsningen genomförs med bidrag av folkuniversitetsföreningen.

Johanna Lindblå och ett barn med ryggsäck

Johanna Lindblå vill ge hopp om en bättre framtid

– Du är inte ensam! Det finns så många som upplever samma sak som du och förstår vad du går igenom. Det är inte ditt fel att din förälder missbrukar eller mår dåligt och skulden kommer aldrig, aldrig att ligga hos dig. Även om du går igenom en tuff tid i ditt liv just nu så betyder inte det att det alltid kommer att vara så. Livet kan faktiskt bli helt fantastiskt och du kommer att fixa det. Försök att våga dela med dig, vi är så många som står bakom dig och hejar på.

Så säger Johanna Lindblå, som växte upp med en missbrukande pappa i Bjursås. Hon talar om det många barn och unga inte alltid kan tala om. Där problematik i familjen sätter ett blytungt filter över tillvaron.

Johanna Lindblås föreläsningar handlar om att det går att få ett bra liv trots svårigheter i familjen under uppväxten, samt att det finns hjälp att få.

Hon föreläser för elever i årskurs åtta under vecka 7.

En intervju med Johanna Lindblå kan du läsa här.

Föreläsningar för yrkesverksamma

Det arrangeras också föreläsningar för yrkesverksamma i Dalarna. Dessa arrangeras av länsstyrelsen Länk till annan webbplats., och målgruppen är yrkesverksamma som kan spela roll för barn och unga som växer upp i familjer med missbruk, våld och/eller psykisk ohälsa.

De föreläsningar som arrangeras är:

  • Att växa upp som Maskrosbarn
  • Barn utsatta för våld, och rätten att få hjälp och stöd
  • Sekretess och sekretessbrytande bestämmelser mellan myndigheter
  • Att möta unga som kan vara utsatta för hedersvåld
  • Sexuella övergrepp, incest och människohandel
  • Psykisk ohälsa hos späda och små barn

Här hittar du anmälningslänkar och mer information om föreläsningarna. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidan uppdaterad 2025-02-17