Publicerad

Christina Kiernan, samordnare mot välfärdsbrottslighet, otillåten påverkan och våldsbejakande extremism, Sveriges Kommuner och Regioner.
Så jobbar vi för att ha en fortsatt trygg och säker kommun
Det brottsförebyggande arbetet är viktigt för Falu kommun, och de senaste månaderna har en mängd seminarier och föreläsningar arrangerats, för att höja kunskapen och för att ha en fortsatt trygg och säker kommun att bo och verka i.
Den 1 juli 2023 trädde Lagen om kommuners ansvar för brottsförebyggande arbete i kraft. Lagen styr hur alla kommuner ska arbeta utifrån ett kunskapsbaserat underlag med det brottsförebyggande arbetet.
Detta handlar bland annat om att kommuner ska ta fram en lägesbild över brottsligheten, dess omfattning och konsekvenser samt annan information av betydelse i sammanhanget och genomföra en analys av kartläggningen och informationen inom kommunens geografiska område.
Vi är en trygg kommun att leva och bo i men vi ställs också inför utmaningar.
Lägesbilden ska ge ett bra underlag inför framtagande av den åtgärdsplan som också är lagstadgad. Insatserna som finns med i åtgärdsplanen ska i så långt det är möjligt bygga på vetenskaplig grund samt beprövad erfarenhet.
Åtgärdsplanen ska följas upp vid minst två tillfällen per år i Faluns brottsförebyggande råd och i kommunstyrelsen.
Här kan du läsa mer om lagen. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Brottsförebyggande samordning sker genom Faluns brottsförebyggande råd samt i EST-samverkan (EST=Effektiv samordning för trygghet). Rådet bereder förslag inför större beslut på området, besluten fattas i kommunstyrelsen, och kommunstyrelsen är ansvarig för att rapportera vidare till kommunfullmäktige.
De fokusområden som är aktuella i lägesbilden just nu är:
- Barn och unga och de geografiska områdena Bojsenburg, Nedre Norslund och Järnet.
- Otrygghet i stadskärnan, bland annat med droger, stölder och andra otrygghetsskapande aktiviteter.
- Organiserad brottslighet – kriminell ekonomi, otillbörlig påverkan och brott mot välfärden.
– Vi är en trygg kommun att leva och bo i men vi ställs också inför utmaningar. Därför tycker jag det är väldigt bra att vi förstärker kunskapen kring välfärdsbrott hos kommunens anställda, säger Anders Lindh, moderat kommunalråd och ordförande i Faluns brottsförebyggande råd.
Kunskapshöjande och ögonöppnande
Under november och december 2024 hölls ett flertal träffar med kunskapshöjande och inspirerande föreläsningar. Föreläsningarna har bland annat handlat om:
- Barn och unga med normbrytande beteende samt förebyggande insatser.
- Hur planerar vi för och skapar tryggare bostadsområden och platser?
- Organiserad brottslighet – kriminell ekonomi, otillbörlig påverkan och brott mot välfärden.
De som föreläst är bland annat:
- Christina Kiernan, samordnare mot välfärdsbrottslighet, otillåten påverkan och våldsbejakande extremism, Sveriges Kommuner och Regioner.
- Henrik Andershed, professor i kriminologi och psykologi, samt framstående forskare, Örebro universitet.
- Håkan Dahlgren, brottsförebyggande specialist hos Ekobrottsmyndigheten.
- Representanter från Skattemyndigheten, polisens grupp för arbetet mot arbetslivskriminalitet och Upphandlingscenter.

Henrik Andershed, professor i kriminologi och psykologi, samt framstående forskare, Örebro universitet.
– Den respons jag har fått i efterhand, är att de här föreläsningarna har varit kunskapshöjande och även i vissa fall ögonöppnande när det gäller hur vi behöver stärka kommunens arbete inom de utvalda fokusområdena, inte minst med arbetet kopplat till välfärdsbrott och riktade insatser för barn och unga och unga med normbrytande beteende. Det säger Ulrika Gustafsson Lindberg, brottsförebyggande samordnare. Hon fortsätter:
– Flera har påtalat för mig att alla chefer i kommunen borde få ta del av dessa föreläsningar. Jag tror inte att någon som deltog kunde undgå att förstå vikten av att Falu kommun och bolagen på ett strukturerande sätt arbetar med detta.
Aktiv fritid
Ett problem bland barn och unga idag är att de inte har en aktiv fritid, och det är något som det kommer satsas på.
För barn och unga är fritidsaktiviteter mycket viktigt.
Pilotprojektet Aktiv fritid kommer rikta sig till elever i årskurs 4-6 på Britsarvsskolan. Projektet leds av en projektledare/operativ samordnare som i nära samverkan med skolan och kultur- och fritidsförvaltningen bjuder in kultur- och idrottsföreningar.
– För barn och unga är fritidsaktiviteter mycket viktigt. Vår satsning på projektet Aktiv fritid passar därför väldigt bra då det möjliggör fler fritidsaktiviteter med trygga vuxna förebilder, säger Anders Lindh.
I det förebyggande arbetet för barn och unga är det av vikt att stärka föräldrar i föräldrarollen och att skolan är en trygg plats som ger stöd i lärandet. En aktiv och strukturerad fritid med tillgång till trygga vuxna är också en viktig del, till exempel genom deltagande i kultur- eller idrottsföreningar.
– Det är stora skillnader i föreningsaktivitet mellan Faluns barn och unga i olika bostadsområden, vilket kan bero på flera faktorer, till exempel tillgång på föreningsliv i närområdet, familjens ekonomi och/eller tillgång till möjlighet att transportera sig, säger Ulrika Gustafsson Lindberg.
I Aktiv fritid ska barnen erbjudas att prova på föreningsaktiviteter i direkt anslutning till skolan, både på skolan och i föreningens ordinarie verksamhet. Fritidsaktiviteterna ska samordnas med skolans extra studietid/läxhjälp. Barn som deltar ska erbjudas ett mellanmål.
– Om barnen får intresse för någon aktivitet ska stöd och hjälp ges så att barnet kan fortsätta delta aktivt i föreningen, säger Ulrika Gustafsson Lindberg.
Så jobbar Falu kommun vidare under 2025
Under 2024 har Falu kommuns brottsförebyggande arbetet fått 637 000 kronor i medel för olika utbildningar och andra kunskapshöjande insatser i det brottsförebyggande arbetet från det nationella Brottsförebyggande rådet (BRÅ).
Den största delen av summan beviljades till uppstarten av SSPF (Skola, Socialtjänst, Polis, Fritid). SSPF är en samverkansform för unga med risk för fortsatt normbrytande beteende. Medel beviljades också för utbildning i metoder som till exempel COPE-föräldrautbildning samt i FFT (Funktionell familjeterapi).
Under 2025 har Falu kommuns brottsförebyggande arbete fått 389 990 kronor i ekonomiskt stöd från Brottsförebyggande rådet (BRÅ) för att finansiera en del av en tjänst som ska arbeta med förebyggande insatser mot felaktiga utbetalningar.
Under 2025 kommer ett flertal insatser göras för att fortsätta det brottsförebyggande arbetet.
– Det arbete som redan pågår med olika trygghetsvandringar, Krogar mot knark och samarbete med hotellen, fungerar bra. Därför kommer detta även i fortsättningen prioriteras och utvecklas då det stärker tryggheten i kommunen, säger Anders Lindh.
Dessutom ska en projektledare rekryteras för Aktiv fritid, fler krogar och hotell kommer erbjudas att gå utbildning och att bli medlemmar i Krogar mot knark, och arbetet med att förebygga missbruket av lustgas påbörjas under våren 2025.
Här finns mer information om Faluns brottsförebyggande råd, den brottsförebyggande lägesbilden samt åtgärdsplanen. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.