Publicerad

Ekonomin i balans efter stor insats i omsorgsförvaltningen
Efter många år med underskott har nu omsorgsförvaltningen vänt trenden och gör ett fint ekonomiskt 2024. Ett rejält arbete med ekonomin i fokus präglar förra året för förvaltningen där samtliga medarbetare lyfts fram. Det framkommer på omsorgsnämndens senaste möte.
Visst har det varit några lyckträffar, och ett par nationella beslut som också varit till fördel för förvaltningens ekonomi, men i det stora hela så är det samtliga medarbetares förtjänst att lyckas styra om ekonomin efter principen ”många bäckar små” (och stora för den del). 22 miljoner har sparats in under 2024.
En stor del i de minskade kostnaderna för året är även att inflödet av nya personer blivit mindre än beräknat. En ökning kommer att komma, men när är ännu lite osäkert.
– Utan allas hårda arbete hade det här inte varit möjligt, säger Maria Jonsson, förvaltningschef för omsorgsförvaltningen.
– Jag är väldigt glad och imponerad över det arbete som vi i nämnden och hela förvaltningen har gjort de senaste åren, säger Susanne Norberg (S) omsorgsnämndens ordförande.
Ändrade arbetssätt och nytt tankesätt
Budget i balans präglar både omsorgsförvaltningen och hela kommunen i stort.
– En del av arbetet vi gjort är att vi ganska snabbt satte upp en åtgärdsplan. Sedan har vi reviderat riktlinjer och jobbar mer i lagstadgad nivå än tidigare, säger Susanne Norberg.
Det innebär bland annat att:
- Inhyrda sjuksköterskor inte finns längre utan man täcker upp för varandra och planerar arbetet på ett annat sätt jämfört med tidigare.
- Utskrivningsklara personer från sjukhuset kommer hem till boendet tidigare än förut och kostnader till Region Dalarna minskar därmed markant. För att det arbetet skulle falla på plats krävdes fler sängplatser inom kommunal regi än tidigare.
- Kvalificerad övertid har minskat. Även här har ett stort arbete gjorts gällande planering av personal.
- Vidare pågår ett arbete med att införa läkemedelsrobotar för medicindistribution i hemmen och nattkameror där man inom hemtjänsten kan välja tillsyn via en kamera istället för att släppa in en person i hemmet på natten.
- Lokalerna optimeras och hyror ses över. En rokad har gjorts och medarbetarna har flyttat in i lokalerna på ett annat sätt. Genom detta har 1 miljon kronor sparats och det här arbetet med att se över lokalerna kommer att fortsätta även under 2025.
– Det här blir bättre för vår personal i slutändan som får en bättre arbetsmiljö och kultur, säger Maria Jonsson. Hon vill även vara väldigt tydlig med att vi inte ska dra ner på personalstyrkan.
Steg två 2025
Åtgärdsplanen steg 2 pågår nu under det här året där förvaltningen fortsätter att jobba med lokaloptimering, bemanning och planering, avtalstrohet när det gäller inköp och arbetet med välfärdsteknik fortsätter.
Från början var många medarbetare skeptiska till åtgärdsplanen.
– Ja, men efter sommaren såg vi de första effekterna, att det ger resultat, och nu ser vi ett stort engagemang, säger Maria Jonsson.
Fint resultat av hårt arbete
Resultatet för 2024 hamnar på en positiv avvikelse på 38,8 mnkr. Att resultatet för 2024 blir så bra beror även på demografiska förklaringar. Enligt beräkningarna skulle volymerna inom hemtjänst och särkiltboende bland annat vara betydligt högre än utfallet blev, därför blev även kostnaderna för 2024 lägre än först beräknat. Men det stora arbetet har skett över hela förvaltningen.
– Hela förvaltningen har gjort ett fantastiskt arbete. Vi visar riktningen och sedan har man jobbat över hela förvaltningen. Jag är väldigt stolt över vår verksamhet, säger Susanne Norberg.
Socialpsykiatrin och LSS på tur
Hon anser att man med jämna mellanrum behöver se över förutsättningarna för verksamheten och göra vissa anpassningar.
– Jag är glad över att vi har gjort det här. I slutändan ger det goda arbetsförhållanden och vi blir en mer attraktiv arbetsgivare, säger Susanne.
– Man ska även komma ihåg att det inte är besparingsåtgärder vi har gjort utan vi har sett till de förutsättningar vi har och prioriterat personalen, säger Maria.
Kommande arbete blir att se över socialpsykiatrin och LSS. Planen är att fler ska få möjlighet att bo i Falun och inte utanför kommunen.
– Först och främst vill vi erbjuda plats i Falun för de som vill hem, bygga fler boenden. Demografin gör det svårt att sia över behoven men nu ska vi i första hand skapa förutsättningarna, säger Susanne.
Här hittar du årsredovisningen i handlingarna till omsorgsnämndens senaste möte.