Startsida

Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad 2015-06-11

Tjej som dricker kaffe.

Låna en ”svensk”

Är du öppen och nyfiken på andra människor? Vi vet att det finns många Falubor som vill träffa dig, prata svenska, lära sig mer om Falun, dela ett fritidsintresse eller bara prata om livet och framtiden i Sverige.

Nu startar Faluns stadsbibliotek tillsammans med arbetsmarknads- integrations- och kompetensförvaltningen en ny form av utlåning: Låna en svensk, under perioden 1–30 september.
– Vi tror på att öka förståelsen mellan olika nationaliteter genom personliga möten utan andra krav än att träffas och fika. Det är ett sätt att dela olika världar och finna gemenskap i stället för att – som så ofta idag – leva i skilda världar, säger Laila Edhom, mångfaldskommunikatör och Ann-Sofie Köpmans, enhetschef för vuxenverksamheten på stadsbiblioteket.

Olika bakgrund en tillgång

Benämningen ”svensk” definierar du själv. I dagens Sverige kan man vara både och, svensk-afghan, svensk-amerikan, svensk-syrier, svensk-somalier, svensk-norsk eller vad som nu är ditt ursprung.
– Man suddar inte ut sin egen eller sina föräldrars bakgrund hur som helst. Olika etnisk bakgrund är en tillgång i det globala Sverige. Och som nyinflyttad från Luleå eller Stockholm kan man visserligen vara svensk men inte mas eller kulla och därmed lika ”nyanländ” som en flykting i Dalarna. Bara det kan motivera att träffa andra nyinflyttade, säger Laila Edholm och Ann-Sofie Köpmans.


Vill du bli ”utlånad”? Skicka ett mail till stadsbiblioteket@falun.se eller aik@falun.se senast den 10 augusti. Berätta lite om dig själv och om du har några särskilda fritidsintressen och lämna gärna några tider för möten med ”låntagare”. Vad ni sedan gör är upp till er!

Har du frågor? Välkommen att kontakta oss:
Ann-Sofie Köpmans, enhetschef Vuxenverksamheten, Falu Stadsbibliotek 023-823 49
Johanna Tangnäs, bibliotekarie, Falu stadsbibliotek 023-865 93
Laila Edholm, mångfaldskommunikatör, AIK 023- 86 026

Sidan uppdaterad 2016-08-29