Startsida

Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad 2015-07-03

 Från höger: Michael Koij, Kristoffer Blomdahl, Securitas, Toni Todorovski, räddningschef Dala Mitt och Veronica Lidman, säkerhetssamordnare Falu kommun.

Den utrustade IVPR-bilen har bland annat stege, släckgranater, hjärtstartare, brandsläckare och första hjälpen-utrustning. Från höger: Michael Koij, Kristoffer Blomdahl, Securitas, Toni Todorovski, räddningschef Dala Mitt och Veronica Lidman, säkerhetssamordnare Falu kommun

Viktigt samarbete ger ett tryggare Falun

Genom ett nytt samarbete mellan Falu kommuns upphandlade bevakningsföretag och Räddningstjänsten DalaMitt kan Faluborna nu se fram emot en ännu tryggare vardag.
– I stort handlar det om att ta tillvara på resurser som redan finns på bästa sätt, säger Veronica Lidman, säkerhetssamordnare vid Falu kommun.

Sedan årsskiftet har Räddningstjänsten DalaMitt i Falun tillsammans med Securitas och Falu kommun utvecklat sitt samarbete med en ny tjänst: i väntan på Räddningstjänsten, IVPR. Efter en testperiod på drygt ett år ingår nu uppdraget sedan årsskiftet i väktarnas ordinarie uppdrag.
– Vi har folk ute som cirkulerar och snabbt kan vara på plats om det blir ett larm i närheten. På det sättet kan vi kanske bidra till att bryta ett skadeförlopp i ett tidigt skede innan Räddningstjänsten hinner fram. Ju mer nytta vi kan göra desto bättre är det, säger Michael Koij, driftchef på Securitas.

Inga krav

De väktare som jobbar har fått extra utbildning, både från Räddningstjänsten själva och internt, för att anpassa sina kunskaper till den nya tjänsten. Dessutom har en särskild IVPR-bil utrustats med bland annat pulversläckare, skumsläckare, hjärtstartare, och brandfiltar. Även övriga bilar har fått kompletterande utrustning.
– För oss är det mycket positivt att Falu kommun väljer att nyttja den här redan befintliga resursen även till IVPR. Vi får en extra mobil enhet som rör sig i kommunen vilket är oerhört värdefullt. Dock är det viktigt att påpeka att det här inte ersätter räddningstjänsten och det ställs heller inga uttalade krav på insatser av Securitas personal, säger Toni Todorovski, räddningschef.

Varje minut dyrbar

IVPR-resursen har alltså varit igång sedan årsskiftet och hittills har uppdragen varierat. Vid ett tillfälle kunde en mindre brand på en skola i Falun snabbt släckas av bevakningsföretaget.
– Vid bränder är varje minut dyrbar och bevakningsföretagets insatser har vid flera tillfällen redan visat sig göra skillnad. Vår strävan är att skapa trygghetsfrämjande arbete och vi är både glada och stolta över det här samarbetet som ger ett stort mervärde i ett redan befintligt uppdrag, säger Veronica Lidman, säkerhetssamordnare vid Falu kommun

Sidan uppdaterad 2016-02-25