Startsida

Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad 2015-11-12

Nallebörn.

Vill du hjälpa flyktingarna i Falun?

I går anlände ett 40-tal flyktingar till evakueringsboendet i Hälsing­gården i Falun. Många engagerade Falubor har redan nu hört av sig och vill veta hur de kan hjälpa till.

Under de kommande veckorna väntas fler flyktingar anlända till Falun. Totalt har kommunen erbjudit Migrationsverket 130 evakueringsplatser och behoven av hjälpinsatser kan komma att ändras.

Så kan du bidra i den pågående flyktingkrisen:

Bli volontär

Civilförsvarsförbundet söker fler volontärer till Frivilliga resursgruppen, FRG, i Falun som arbetar i evakueringsboendena. Det finns inga särskilda krav för att ingå i FGR men du bör vara över 18 år och ha ett intresse för att göra samhällsinsatser. Är du intresserad börjar du med att gå en fyra timmar lång grundutbildning med fokus på människors säkerhet och trygghet. Du binder inte upp dig till något utan kan välja att hjälpa till temporärt. Läs mer på Civilförsvarförbundet, Falunlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Skänk kläder och saker..

...men kom inte direkt till evakueringsboendena. Lämna istället kläder, skor och leksaker till de hjälporganisationer som redan finns i Falun, Ta tillvara och PMUs Second Hand-butik på Ingarvet. Det kan hända att behoven ändras, i så fall lägger vi ut efterlysningar på falun.se och i sociala medier, håll utkik på Facebooklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och Twitterlänk till annan webbplats.

Familjehem till ensamkommande flyktingungdomar

Behovet av familjehem till ensamkommande flyktingungdomar som kommer till Falun är stort. Oftast handlar det om 12–15-åringar. Anmäl ditt intresse här.

Öppna ditt hem

Projektet Öppna ditt hem söker dig som har stor bostad, och som kan tänka dig att hyra ut hela eller delar av den till flyktingar. Läs mer här om Öppna ditt hem.

Bli flyktinggudie

Flyktingguideverksamheten är ett sätt för nyanlända och Falubor att mötas, lära känna varandra och utbyta erfarenheter. Verksamheten samordnas i Falun via Lugnetkyrkan, i andra kommuner i Dalarna via Svenska kyrkan. Oberoende av om du är ateist eller vilken tro du bekänner dig till så fungerar kyrkorna i det här fallet bara som förmedlare. Deras roll är stöd, utbildning och matchning.
Anmälan - bli flyktingguidelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Hjälp flyktingar att hitta sina anhöriga

Vill du hjälpa flyktingar att hitta sina anhöriga, kontakta Röda Korset i Falun, gunnar.helgessonmfs@folkbildning.net, eller gå in på Röda Korset i Falun's hemsidalänk till annan webbplats. För mer information om deras verksamhet, ring 023-127 85 eller mejla rodakorset.falun@telia.com.

Sidan uppdaterad 2016-12-28