Startsida

Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad 2015-11-26

Tips för asylsökande

Här hittar du tips på vad asylsökande vuxna och ungdomar kan göra för att lära känna Falun och faluborna.

Många familjehemsföräldrar hör av sig och vill ha tips på vad deras nya barn/ungdomar kan sysselsätta sig med innan de får börja skolan. Flyktingar som söker asyl och bor hos anhöriga behöver också kontakter när anhöriga är i skola eller i arbete. För vuxna krävs uppehållstillstånd får att få börja på SFI. Här har vi samlat några tips med länkar till er som vill bidra och tipsa hur de kan skapa nya kontakter:

  • Språkcaféer - Här finns tillfälle att tala svenska över en kopp fika.
  • Flera studieförbund har dragit igång svenskacirklar för asylsökande, till exempel NBVlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, Folkuniversitetetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och ABFlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster i Falun.
  • Fritidsgårdarna - Asylsökande ungdomar som söker gemenskap är varmt välkomna till fritidsgårdarna.
  • Falu Stadsbiblioteköppnas i nytt fönster - Här finns en mängd litteratur på andra språk och ett rikt utbud av webbaserade nyhetsmedier i olika länder.
  • Svenska kyrkan, Annagårdenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster - I Slätta har dagverksamhet måndag – onsdag klockan 9.00-12.00 och språkstuga på tisdagar från kl 15.00. Här kan man också få hjälp med blanketter och brev som är krångliga att förstå.
  • Mötesplatser - här finns förslag på aktiviteter. 
Sidan uppdaterad 2017-08-18