Startsida

Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad 2015-12-22

Bild på gata i Falun

Nu kan du vara med och "Öppna ditt hem"

Genom finansiering av Länsstyrelsen har arbetsmarknads-, integrations- och kompetensförvaltningen (AIK) startat projektet Öppna ditt hem. Målet är att hitta minst 20 nya boenden till flyktingar i Falun inom loppet av ett år. Det kan handla om att hyra ut ett rum i sin lägenhet eller kanske en stuga på gården.

Hyresgästen, som är över 18 år, kan vara en person eller en hel familj, som fått uppehållstillstånd, beroende på boendet. En nyanländ som bor i ett bostadsområde med till största delen gammelsvenskar ökar sina chanser till att snabbare komma in i samhället. Som inneboende hos en familj ökar också chansen att lära sig svenska snabbare.

Är du intresserad av att hyra ut, läs mer och lämna en intresseanmälan till Öppna ditt hem.

Ta del av svar på vanliga frågor om att Öppna ditt hem

Projektledare som hjälper dig öppna ditt hem

Cia Embretsen heter projektledaren som precis tagit sig an projektet. Hon har tidigare varit motorn i Somalia Bandy. Hon var med från de första skridskoskären och följde laget till inte mindre än två VM. Förutom att vara en engagerad ledare på isen fungerade hon även som kommunikatör och ordnade det praktiska runt laget. Embretsen kommer närmast från ett jobb som kommunikatör/projektledarassistent för ett arvsfondsprojekt vid namn Möjligheternas stad Borlänge.

– Jag tror mycket på projektet Öppna ditt hem och det är extra hoppfullt eftersom idén kommer från Falubona själva, säger Cia Embretsen. Idén kläcktes av tre Falubor, som kände att det finns många i Falun som bor i stora hus och som skulle kunna ha plats över för en eller flera inneboende. Redan när jag började hade tre personer hunnit öppna sina hem i Falun och hyr nu ut till flyktingar.

Sidan uppdaterad 2017-04-12