Startsida

Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad 2015-12-22

Tv: Enklare och bättre att vara familjehem 

Enklare, bättre och mer naturligt än vad de trodde. Familjen Johansson i Falun har valt att öppna sitt hem för Said, 15 år från Afghanistan, som kom till Sverige i somras som ensamkommande flyktingbarn.

Familjen Johansson består av mamma Camilla, pappa Anders och barnen Victor 21, Linnea 19, Ludvig 11 och, från och med i höstas, Said 15 år.
– Jag jobbat med ensamkommande flyktingbarn på Kombo i Falun och vi hade funderat tidigare på att bli familjehem och ta emot ett barn hemma. När behovet ökade i höstas anmälde vi oss, berättar Camilla.
När anmälan väl var inne gick det fort. Efter att socialtjänsten varit på plats och träffat familjen ringde de upp en vecka senare och meddelade att Said var på väg.

”Jag trivs”

Camilla och yngste sonen Ludvig tog emot Said på tågstationen i Falun. Han kom ensam med en plastpåse i handen, kunde ingen svenska och tyckte att det var läskigt i början.
– Vi tog hit en person som pratade dari och som hjälpte oss med översättning. Said pratade lite engelska men har kommit igång snabbt med svenska. Men appen Google translate räddat oss många gånger, säger Camilla.
I Afghanistan fick Said inte gå i skolan men hans syster lärde honom att läsa. Efter jul börjar han i en vanlig klass på Hälsinggårdsskolan.
– Mycket är olika här, som att tjejer och killar går tillsammans i skolan, men jag trivs, säger Said.

Tillför bara positiva saker

På fritiden tränar Said fotboll och på gym och spelar tv-spel hemma i soffan med 11-årige Ludvig.
– Det är kul, Said är som en extra bror. Det gick ganska fort att lära känna varandra och nu spelar vi tv-spel och så där, säger Ludvig.
De svårigheter som familjen oroade sig för i början visade sig vara onödiga. Allting har gått bättre än vad de trodde.
– Jag trodde att det skulle bli mer komplicerat men det känns väldigt naturligt och enkelt. Said passar in bra i familjen och tillför bara positiva saker, säger Linnea.

Uppbackning från flera håll

För egen del tycker Camilla att det är bra att barnen får se att det finns många olika levandsöden. Att det finns andra barn ute i världen som inte har det helt lätt.
– För mig känns det bra att hjälpa en annan förälder att ta hand om dennes barn. Många är nog rädda för att det är ett stort ansvar, och det är det ju på sätt och vis. Men du har också uppbackning från socialtjänsten och en kontaktperson på familjehem. Said har en god man som vi kan resonera med om sjukvård och skolan så du är inte ensam, säger Camilla.

Har din familj också plats för ett syskon till?

Läs mer om hur det är att ha ett familjehem

Frågor och svar om familjehem

Kontaktfamilj eller familjehem, intresseanmälan

Mall för bild.
Sidan uppdaterad 2016-10-10