Startsida

Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad 2016-01-19

De öppnade sitt hem för Yassin

Projektet ”Öppna ditt hem” börjar ta fart. Målet är att hitta 20 nya boenden för flyktingar i privata hem under 2016.
– Många av oss bor stort och har extrarum som vi kan hyra ut, säger projektledaren Cia Embretsen som redan tagit emot flera intresse­anmälningar från Falubor som vill öppna sina hem.

Bland de allra första att öppna sitt hem var Ingemar och Caroline Hjort. De bor i en trea och kände att de att de hade möjlighet att hyra ut ett av rummen.

Nu bor Yassin Al Masri från Syrien i det extra rummet och alla tre är rörande överens om att det hela fungerar mycket bra.

– Jag trodde att jag skulle offra mycket mer av min fritid och att det skulle vara en viss påfrestning, men nu känner jag att det snarare tvärtom. Jag känner att jag vinner på det här och att jag mår bättre, säger Ingemar.

Det kunde ha hänt oss

Yassin tycker det går bättre att vara inneboende än vad han hade föreställt sig.

– Jag trodde att det skulle vara svårt att vara inneboende eftersom svenskar är så ordningsamma, men nu märker jag att det inte är någon större skillnad.

Det svåraste har varit att kommunicera med varandra. Yassin, Ingemar och Caroline har använt sig av svenska, engelska och Google translate.

– Men samtidigt känns det inspirerande och som en stor vinst när vi lyckas förstå varandra, säger Ingemar och berättar stolt att han även lärt sig ord på arabiska.

Idag är de tre vänner och Yassin vill gärna fortsätta att hålla kontakten även om han skulle få hit sin fru och sina barn och de då behöver flytta till något större.

– Yassin har visat oss foton på hur hans hus såg ut innan kriget. Det är helt borta nu och allt som fanns då är förstört nu. Att se huset och att se att det påminner mycket om husen här får mig att tänka att det lika gärna hade kunnat vara vi, säger Caroline.

Gör slag i saken

Innan paret öppnade sitt hem hade de inte träffat på speciellt många invandrare. Deras tips till andra som funderar på att hyra ut, är framförallt att inte fundera för mycket och inte dra sig för att göra slag i saken.

– Är man fler som bor ihop måste man stå tillsammans i beslutet att öppna sitt hem, det kanske inte passar alla att öppna sitt hem. Man kan ju göra andra saker istället, till exempel ge pengar, gå på språkcafé, bli god man eller vara flyktingguide, säger Caroline.

– Men något som jag tror är väldigt viktigt är att ge av sin tid och sig själv, tillägger Ingemar.

Mer information

Öppna ditt hem

Sidan uppdaterad 2016-02-16