Startsida

Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad 2016-04-01

en gruppbild på nyanlända flyktingar.

Samhällsorientering för nyanlända

Samhällsorienteringen är en kurs där nyanlända invandrare får information om hur det svenska samhället fungerar och praktiskt vardagsliv. Samhällsorienteringen måste enligt lag innehålla bland annat information om individens rättigheter och skyldigheter, om att bo i Sverige och att försörja sig och utvecklas. Totalt är det åtta kapitel, som varje kommun får utforma och anpassa efter lokala förutsättningar.

Sanna Melin, samhällsinformatör på Falu kommun, berättar att det är roligt och givande att leda samhällsorienteringen.
- Det är superkul att hela tiden få nya perspektiv och lära sig mer om andra kulturer, och samtidigt inspirera deltagarna att engagera sig och ta plats i Falun, säger hon.

Igår besökte gruppen Skatteverket och fick information om bland annat folkbokföringen och hur skatt fungerar i Sverige. Samhällsorienteringen kommer den kommande tiden bland annat att besöka demokraticentrum, stadsbiblioteket och återvinningscentralen i Falun. Kursen kommer också få besök av olika föreläsare, till exempel kommer Dialogen informera om föräldrarollen och barns rättigheter i Sverige.

Samhällsorienteringen går igenom Faluns historia och generell information om landskapet Dalarna. Men hela kursen genomsyras självklart alltid av lokal information, oavsett ämnesområde. I slutet av kursen kommer de att besöka delar av världsarvet, till exempel Falu Gruva och Dalarnas Museum.

Sidan uppdaterad 2016-06-14