Startsida

Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad 2016-04-19

ett gruppfoto på Svärdsjöbor.

Några av de som arbetade med Bygden bryr sig - Svärdsjö under loppisen hösten 2015.

Svärdsjöborna Engagerade

De som bor i Svärdsjö är positiva till att ta emot flyktingar. Bygden bryr sig har bidragit till att nyanlända blir synliga och familjära för lokalbefolkningen. Det har avdramatiserat hela situationen och skapat mer engagemang.

I slutet av sommaren 2015 startade det privata initiativet Bygden bryr sig - Svärdsjö. Initiativet arbetar för att skapa kontakter och gemenskap mellan människor, och att hjälpa människor in i samhället. Det började med att det flyttade in några nyanlända familjer till Svärdsjö, som fått uppehållstillstånd. Falu kommun tilldelade boende, men i övrigt hade familjerna i stort sett ingenting. Några privatpersoner gick samman för att hjälpa sina medmänniskor. Svärdsjöborna hjälpte till med möbler och visade sina nya grannar runt i Svärdsjö. Bygden bryr sig - Svärdsjö fungerar som en plattform för engagerade personer att verka på, för att det är enkelt att delta och för att initiativet jobbar lokalt, privat och personligt.

Det första projektet som drogs igång under namnet Bygden bryr sig var en loppis som skapades tillsammans med invånarna i Svärdsjö. Alla intäkter gick oavkortat till UNHCR, öronmärkta för människor på flykt. Efter ungefär en veckas arbete hade initiativet samlat in ungefär 174 000kr. Efter loppisen har arbetet fortsatt, med allt från insamling av kläder, till fotbollsmatcher, syjunta, ridning och öppen förskola. Efter att evakueringsboendena i Svärdsjö stängde, finns det fortfarande kontakter och vänskaper kvar. Några personer har till och med fått hjälp av bygden att hitta egna boenden i Svärdsjö.

Svärdsjöborna har fortsatt engagera sig in i det nya året. En ensamkommande kille fick hit sina bröder och sin mamma i februari, flyktingmottagningen samarbetade med Kopparstaden och ordnade en lägenhet i Svärdsjö. Lägenheten var helt tom, och det fanns inget att erbjuda i möbelväg. Ett meddelande gick ut i gruppen "Välkommen till Svärdsjö" på Facebook, och snabbt svarade och mobiliserade sig Bygden bryr sig. Med hjälp av Hildings Secondhand kunde Svärdsjöborna hjälpa till och möblera lägenheten med sängar, husgeråd, TV och allt som behövdes.

- Invånarna förstår att de som kommer hit behöver hjälp, men också att de kan bidra med erfarenheter och kunskaper som inte har funnits i bygden förut, säger Stefan Israels, en av initiativtagarna till Bygden bryr sig - Svärdsjö.

Sidan uppdaterad 2016-06-14