Startsida

Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad 2016-04-27

en man möter en kvinna i en dörröppning.

Öppna ditt hem sprider sig till fler kommuner

Projektet Öppna ditt hem syftar till att skapa bättre förutsättningar för nyanlända invandrare att hitta bostad i Falun. Tanken är att många falubor bor i stora bostäder, och har möjlighet att hyra ut hela eller delar av den. Intresset för Öppna ditt hem finns nu inte enbart i Falun utan även i andra kommuner.

I Dalarna är det hittills fem kommuner som har visat intresse för att starta upp liknande projekt. Cia Embretsen som är projektledare för Öppna ditt hem åker runt och besöker kommunerna och berättar hur det fungerar i Falun. Projektet ägs av Falu kommun men är finansierat genom bidrag av länsstyrelsen.

- Projektet är regionalt och det ingår i mina arbetsuppgifter att hjälpa igång andra dalakommuner säger projektledare Cia Embretsen.

Mora startade nyligen upp ett Öppna ditt hem projekt med stort intresse från Moraborna. I skrivande stund har de åtta boenden klara men ingen som hittills flyttat in även om det inte tros dröja allt för länge innan det är dags. Projektledaren har även besökt Avesta, Rättvik och Leksand som på börjat en utredning för att även de eventuellt kunna starta upp liknande projekt.

- Det är jätteroligt att det är flera kommuner som är intresserade men samtidigt är det inte så konstigt heller då det råder bostadsbrist i hela landet säger Embretsen.

Sekreteraren för fördetta bostadsminister Mehmet Kaplan (Mp) ringde från regeringskansliet och frågade om projektet vilket senare ledde till att regeringen ger 10 miljoner extra till länsstyrelserna som tidigare fått 60 miljoner kronor att fördela till landets kommuner. De extra 10 miljonerna är en riktad satsning för att hjälpa kommunerna att hitta bostäder till nyanlända med Falu kommun som gott exempel. Utöver dalakommunerna är det ett 10 tal andra kommuner som har ringt och ställt frågor och visat intresse för projektet.


Mer information

Mer information om Öppna ditt hem

Sidan uppdaterad 2016-06-14