Startsida

Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad 2016-06-12

studenter ensamkommande 2016

"För vi har tagit studenten....!"

Fredagen den 10 juni var det utspring för studenterna. 9 av dem var ensamkommande ungdomar, alla med afghanskt ursprung och som nu efter ca fem år i Sverige klarat sin studentexamen. Här finns blivande civilingenjörer, kanske en jurist eller psykolog, barnskötare, elektriker, programmerare, billackerare . Ett bra tillskott till arbetskraftsbristens Dalarna.

Det utdelades björnkramar i Mariagården i Falun på fredagen.
- Känns underligt, mina killar har ju blivit stora och tagit studenten, säger Olav på Kombo 1 och ser lika stolt ut som om han vore en farsa efter studentkramen.

Hur känns det nu då för studenterna?

”Underbart!” ”Helt ok”. ”Lite konstigt”. ”Nästan lite sorgligt, nu börjar verkligheten”. Det är svaren på frågan.

Vad ska ni göra nu?

Flera av killarna, med afghanskt ursprung, har redan börjat jobba, eller har jobb som väntar på måndag. Det är elektrikern som börjar på Cedergrens El, Det är ”datanörden” som redan börjat jobba timmar som programmerare på ett välkänt företag i säkerhetsbranschen. Det är lastbilschauffören som väntar på sitt C-kort och ska söka jobb men som blir alltiallo  på Kopparstaden under sommaren. Han har redan jobbat extra på ett av kommunens evakueringsboenden i våras. Det är billackeraren som söker jobb men i väntan på det fortsätter sommarjobba inom äldreomsorgen.

Och i höst väntar andra jobb. Den nybakade barnskötaren kommer att jobba i en skola i Falun från augusti. Han har ingen anhörig kvar i livet och barnen kommer säkert att bli hans nya famil.  Kombopersonalen och god man har varit hans föräldrar hittills. En av de blivande civilingenjörerna kommer att vikariera som lärare i en annan Faluskola och undervisa i matte, fysik och kemi.

Den enda kvinnan i studentgruppen ska jobba extra på Kombo och tänker ta ett sabbatsår. Kanske läsa lite extra. Hon har funderat på psykolog eller jurist, att läsa vidare efter samhällsvetarprogrammet. Men nu ska hon fundera och söka till universitetet till hösten 2017.

Framtiden då – vad ska hända?

Pianot går igång på Mariagården och Karim sjunger Beatles ” Let it be” med Malin, personal från Klarbo. Han tycker om musik, har spelat trumpet många år men slutade för att fokusera på studierna.. Han har sökt till Chalmers och till Uppsala universitet.
- Jag ska studera teknisk fysik, målet är att bli astronom.

Stolt personal

Kjell Nordqvist, samnordnare för ensamkommande barn i Falu kommun, som känner alla killarna från ankomsten för fem år sedan, njuter av studentmössorna.
- Jag är nästan mer nöjd och glad över era prestationer än när mina egna tre barn tog studenten, säger han i ett tal. Att ni lyckats så bra beror på er själva, men också på att vi har en fantastisk skola i Falun, nämligen Lugnetgymnasiet, som lyckas med att få in er på ordinarie gymnasieprogram, snabbare än i många andra kommuner.
- Och jag hoppas verkligen ni stannar i Falun. Vi behöver er, avslutar Kjell.

Majoriteten av studenterna har gått på Lugnetgymnasiet, en på Kristinegymnasiet och en på Hagströmska. Rädda Barnens läxhjälp har också bidragit till resultaten.

Så knackar Birgitta Nordahl-Eklund i glaset.  Hon började jobba som Svenska 2-lärare på Lugnetgymnasiet för fem år sedan och dagens studenter var hennes första elever.
- Ni har gett mig den bästa tiden i mitt liv, säger Birgitta med eftertryck och tackar killarna för allt hon lärt sig under sin tid som lärare, om dem som personer och om deras ursprung, om Afghanistan.
- Ni har inspirerat mig och det har varit fantastiskt att möta er glädje och er motviation att vilja lära, avslutar Birgitta.

Om ett år är det tolv ensamkommande som tar studenten,  sex killar och sex tjejer. 

Sidan uppdaterad 2016-06-14