Startsida

Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad 2017-01-24

Populär simskola för utlandsfödda kvinnor

Gymnasieeleverna Ida Carling och Moa Astgård startade en simskola, efter att de läst ett gripande reportage om ett barn som drunknade när föräldern inte kunde simma. Tjejerna fick hjälp från både Hagströmska gymnasiet och från kommunen och kunde köra igång en simskola

Ida och Moa jobbar nu ideellt med simundervisningen, som sker under åtta tillfällen på Bjursåsbadet.

– Vi får mycket tillbaks då vi har fått vänner och förståelse för hur det kan vara att komma till ett nytt land, säger Ida Carling.

Moa tillägger att det känns skönt att de här kvinnorna också får chansen att lära sig att simma. När kvinnorna blir säkrare i vattnet kommer de kanske också att gå och bada med sina barn. De kan också föra vidare kunskapen till barnen vilket kommer att underlätta när barnen sedan får simundervisning i skolan.

– Vi som är födda här får ju lära oss att simma i skolan, men många av de som kommer till Sverige som vuxna har aldrig fått den chansen, säger Moa Astgård.

Maryam Akabari från Afganistan berättar att när hon växte upp så var det helt otänkbart att en kvinna skulle kunna få lära sig att simma. Men tack vare Ida och Moa har hon nu fått chansen.

– Jag önskar att kursen kunde vara längre eller att man ordnade en till, säger Maryam Akabari och ler.

Maryam får snabbt medhåll från de andra kvinnorna att de önskar fler tillfällen att träna. De har lärt sig att simma men är rädda att glömma bort kunskaperna eftersom de har haft så få lektioner. Sarah Abdullah berättar att i Irak så kunde kvinnorna få gå och bada på enskilda tider, men att när det är oroligt i ett land så har man fokus på annat än att lära sig simma. Eftersom hon inte kunde simma vågade hon inte heller besöka en simhall i Sverige. När hon nu lärt sig så är hon säker på att hon kommer att besöka simhallen. Ida och Moa berättar att kvinnorna har lärt sig jättemycket på den förhållandevis korta tiden.

– Från början vågade en del knappt gå i vattnet men nu simmar de själv även där de inte bottnar berättar Moa Astgård, och nickar mot kvinnorna som simmar i den djupa delen av bassängen.

Sidan uppdaterad 2017-02-02