Startsida

Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad 2017-02-24

Ungdomar lyssnar på föreläsning om ekonomi

Unga vuxna i Falun blev ekonomismarta

Ett 20-tal unga vuxna I Falun fick under torsdagen och fredagen gå en utbildning för att bli mer medvetna konsumenter, lära sig göra aktiva val, identifiera risker och skaffa sig verktyg för en hållbar privatekonomi.

– Jag tycker det har varit bra och jag har insett hur viktig hemförsäkringen är, säger Jesper Darvell, en av deltagarna.

Falu kommuns konsumentjuridiska rådgivning, budget- och skuldrådgivning, och arbetsmarknads- integrations- och kompetensförvaltningen i Falu kommun hade bjudit in representanter för utbildningen Ekonomismart.  Det är en utbildning utan säljande inslag där personer mellan 18 och 30 år får verktyg att bli medvetna konsumenter. Bakom utbildningen finns bland annat Finansinspektionen, Konsumentverket och Kronofogden.

– Vi har gått samman och genomför den här aktiviteten med målsättningen att sprida kunskap om konsumenträtt och privatekonomi, riktat till arbetslösa unga vuxna, säger Ellen Gräfnings konsumentrådgivare i Falun.

Hur har det gått under de här dagarna och är det något speciellt ämne som deltagarna reagerat mer på?

– Deltagarna har varit jätteaktiva från första stund och det har varit många givande diskussioner. Några saker som stuckit ut är vad alla småköp verkligen kostar, och att man till exempel inte kan bli vräkt bara för att man har katt i en hyreslägenhet, säger Ellen.

De som var med på kursen verkade överlag positiva och tyckte de kunde ha nytta av kunskaperna.

– Ja, jag har fått tips på hur man sätter upp budgeten på ett bättre sätt och det tror jag att jag har nytta av, säger My Eriksson.

– Nu har jag lite bättre koll på konsumentköplagen och vilka rättigheter jag har, säger Micke Linde Lundblom, en annan deltagare.

Ungdomarna hade fått erbjudandet att delta via Ungdomsslussen, som är Falu kommuns verksamhet som hjälper unga att påbörja ett förändringsarbete, för att utveckla sig själv som person. Målet är sedan att komma ut på praktik, utbildning eller arbete.

– Jag tror det betyder mycket för ungdomarna som får möjlighet att gå den här utbildningen. Det innebär att de får kunskap och verktyg att hantera sin privatekonomi bättre, säger Lotta Carlegård, handledare på Ungdomsslussen.

Läs mer om utbildningen Ekonomismartlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Ungdomsslussen i Falu kommun

Falu kommuns konsumentrådgivning

Falu kommuns budget- och skuldrådgivning

Sidan uppdaterad 2017-02-24