Startsida

Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Publicerad 2017-09-15

Fluktingguide

Elisabet Arbman, Mostafa Kara Mohamed och Göran Brandberg har träffats under ett års tid.

Det behövs fler flyktingguider

Många flyktingar saknar kontakt med svenskar, men vill gärna ha det. Projektet flyktingguide är ett sätt att få människor som annars inte skulle träffas att mötas.

De har jobbet som gemensamt samtalsämne

Elisabet, Göran och Mostafa träffades genom projektet flyktingguide och har nu träffats under ett års tid. Trion träffas ungefär en gång i veckan och pratar över en fika. Då alla tre är läkare är det ofta det som samtalen kretsar kring.

Elisabet Arbman berättar att hon uppskattar att diskutera yrkesetik med Mustafa
Kara Mohamed och få höra vad som är lika och vad som skiljer sig mellan Sverige
och Syrien. Mustafa berättar att de även har diskuterat olika sociala koder som finns i det svenska samhället. Göran Brandberg fyller i att om han skulle hamnat i Syrien så skulle det vara något som han själv hade behövt hjälp med.

Fler borde bli flyktingguider

Elisabet tycker att fler borde bli flyktingguider och att det inte är något att fundera på utan det är bara att hoppa på.

- Det är intressant att få höra ett annat perspektiv och det är något som är givande åt båda håll. Det ger en inblick i värden utanför Falun och Sverige, säger Göran som håller med Elisabet om att fler borde bli flyktingguider.

Mustafa berättar att han lärt sig mycket av Elisabet och Göran som har gjort det lättare för han att förstå och komma in i samhället.

- Alla som kommer nya till Sverige behöver svenska vänner som stöd för att snabbare komma in i samhället. Praktik och att träffa Göran och Elisabet är det som jag lärt mig mest av, säger Mustafa.

Projektet pågår under 2017 och 2018

Tack vare hållbarhetsrådet i Falu kommun blev det möjligt att under 2017 och 2018 fortsätta driva projektet flyktingguide, ett samarbete mellan Lugnetkyrkan och AIK (Arbetsmarknads-, integrations- och kompetensförvaltningen, Falu Kommun).

För att delta i projektet anmäler du dina intressen och erfarenheter och sen matchar och sammanförs du med någon av projektledaren Silas Valerio från Lugnetkyrkan.

Utbildning och erfarenhetutbyte

Du som blir flyktingguide erbjuds en endagarsutbildning och kontinuerliga nätverksträffar där du kan dela erfarenhet, glädjeämnen och frågeställningar. I övrigt träffas ni på fritiden, så länge och så ofta ni vill. Kontakten är hela tiden frivillig och bygger på att ni möts med ömsesidig öppenhet, god vilja liksom bådas delaktighet och respekt.

Information om nästa utbildningstillfällePDF

Kontakt

Silas Valerio
Telefon: 073-618 05 85
E-post: silas.valerio@lugnetkyrkan.se

flyktingguide

Elisabet uppskattar att diskutera yrkesetik med Mustafa och få höra vad som är lika och vad som skiljer sig mellan Sverige och Syrien.

Sidan uppdaterad 2017-09-18