Startsida
Lyssna på sidan Lyssna

Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Någon som går på en järnväg

Plats för en till?

Vi söker dig som vill vara med och göra världen lite bättre, till exempel genom att vara extraförälder eller hyra ut ett rum som står tomt.

Förutom att du gör en viktig och uppskattad samhällsinsats får du också ekonomisk ersättning.

Här är flera exempel på hur du kan hjälpa:

Kontaktfamilj eller stödfamilj

Anledningen till varför ett barn, en ung person, eller ibland även en vuxen behöver en kontaktfamilj varierar, men ofta saknar personen ett socialt nätverk. Om din familj kan tänka er att bli kontaktfamilj ger ni stöd och avlastning för kortare perioder. Barnet, eller den som är i behov av en kontaktfamilj bor ofta i sin kontaktfamilj under korta återkommande perioder, till exempel en helg i månaden.

Ni kan även bli kontaktfamilj åt ett barn, ung eller vuxen med funktionsnedsättning som får hjälp genom LSS (eller stödfamilj när de anhöriga behöver avlastning).

Familjehem (fosterfamilj)

När barn och ungdomar för en kortare eller längre tid inte kan bo hos sina föräldrar kan de behöva bo i en annan familj, så kallat familjehem (tidigare kallat fosterfamilj).

Vissa barn växer upp i sitt familjehem och bor där tills de blir vuxna och flyttar till eget boende, andra bor i familjehemmet under en kortare period och kan sedan flytta tillbaka till sin ursprungsfamilj.

Skälen till att barn behöver komma hemifrån varierar. Ibland har problemen med föräldrarna att göra. I andra fall beror det mer på barnets eget beteende eller situation.

Läs frågor och svar om att bli familjehem

Kontaktperson

Om du blir kontaktperson träffar du personen i behov av stöd regelbundet för kortare aktiviteter, ofta för att bidra till en meningsfull fritid. Personen kan exempelvis ha svårigheter att ta sig för med saker, sakna ett socialt nätverk, ha funktionsnedsättning eller problem med missbruk.

Syftet med att vara kontaktperson är att hjälpa en annan person med stöd och stimulans, ge stöd i vardagen, hjälpa till att bryta social isolering, komma igång med ett intresse eller aktivitet, ge vägledning och bidra med andra perspektiv.

Exempel på aktiviteter när du är kontaktperson:

  • Ringa och prata en stund.
  • Promenera, hälsa på eller ta en fika någonstans.
  • Gå på bio, teater, fotboll med mera.
  • Uppmuntra till egna initiativ.

Avlösare i hemmet

Om du blir avlösare går du hem till en person med funktionsnedsättning och ger tillfällig hjälp eller stöd för att föräldrar eller anhöriga ska få avlösning. Detta för att de ska kunna vila, genomföra egna aktiviteter eller göra ärenden utanför hemmet.

Ledsagare

Om du blir ledsagare innebär det att du följer en person med funktionsnedsättning till och från aktiviteter som personen själv väljer, exempelvis för att besöka vänner, delta i fritidsaktiviteter eller promenera.

Öppna ditt hem

Kanske har du fler rum än du behöver? En lägenhet, källare eller övervåning som står tom? Hyr ut via Öppna ditt hem och gör någon väldigt glad samtidigt som du får en extrainkomst. All information finns på denna webbplats:
Öppna ditt hem

Kontakt och intresseanmälan

Fyll i en intresseanmälan, så tar vi kontakt med dig. (Gäller alla uppdrag utom Öppna ditt hem.)
Intresseanmälan

Du är också välkommen att höra av dig till kontaktcenter med dina frågor, telefon 023-830 00. 

Sidan uppdaterad 2019-10-02