Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Baksidan på ett barn med en ryggsäck på ryggen

Du spelar roll - du är inte ensam!

Uppmärksamhetsveckan Du spelar roll - du är inte ensam genomförs varje år vecka 7. Det här är en vecka då vi uppmärksammar barn som växer upp i familjer med missbruk, våld och psykisk ohälsa.

Se barnen som lever i familjer med missbruk, våld eller psykisk ohälsa.

Veckan handlar om att se barnen som har det krångligt i sin familj, barnen som kanske inte kan eller vågar berätta. Det kan handla om missbruk, våld eller psykisk ohälsa.

  • Att barn och unga i dessa familjer får kunskap om att de inte är ensamma och att det inte är deras fel och ansvar.
  • Att det finns hjälp att få, både för barn och unga och för de vuxna i familjen.
  • Att man kan få ett bra liv även om man haft det jobbigt i sin familj.
  • Vart man som barn, ung eller vuxen kan vända sig för att få hjälp för sig själv eller för någon som man är orolig för.

Veckan är avslutad och vi återkommer med nytt program inför uppmärksamhetsveckan 2026.

Program vecka 7 2025

Under uppmärksamhetsveckan brukar det anordnas en hel del föreläsningar, och så även i år. En kvällsföreläsning för allmänheten, en föreläsning för skolelever i årskurs åtta, och flera föreläsningar för yrkesverksamma.

Kvällsföreläsning: Erik Andersson

Erik Andersson och en bild på ett barn med en ryggsäck

I år är det Erik Andersson som är årets kvällsföreläsare. Han är legitimerad psykolog och forskare vid Karolinska Institutet och har forskat på behandling av oro i över tio år.

Erik Andersson kommer föreläsa om vad oro är, hur den uppstår och varför den ibland kan gå överstyr. Och hur kan man hjälpa en medmänniska som fastnar i återkommande tankeloopar av orostankar?

I denna föreläsning kommer Erik att gå igenom hur man kan förstå oro och hur man mer effektivt kan hantera jobbiga orostankar. Du kommer också få ta del av några spännande forskningsstudier i ämnet. Tanken att du ska få en bra förståelse för vad oro är och hur du kan hantera dina orostankar på ett mer funktionellt sätt.

Tid och plats

Föreläsningen med Erik Andersson arrangeras på Stadsbiblioteket, onsdag den 12 februari klockan 18.00-19.00. Du behöver inte anmäla dig, och deltagandet är kostnadsfritt.

Folkuniversitetet Dalarna är huvudarrangör och Dalarnas bibliotek och Falu Kommun är medvärdar. Forskningsföreläsningen genomförs med bidrag av folkuniversitetsföreningen.

Föreläsning för årskurs åtta: Johanna Lindblå

Johanna Lindblå

För elever i årskurs åtta samt gymnasiet och Ungdomsslussen föreläser i år Johanna Lindblå. Hon växte upp i Bjursås och talar om det många barn och unga inte alltid kan tala om. Där problematik i familjen sätter ett blytungt filter över tillvaron.

Johanna Lindblås uppväxt präglades av att leva med en pappa som var alkoholist.
Men turbulens i familjelivet kan också handla om andra droger, misshandel, destruktiva mönster och psykisk ohälsa.

Johanna Lindblås föreläsningar handlar om att det går att få ett bra liv trots svårigheter i familjen under uppväxten, samt att det finns hjälp att få.

En intervju med Johanna Lindblå kan du läsa här.

Föreläsningar för yrkesverksamma

En föreläsningssal med flera människor

Det arrangeras också föreläsningar för yrkesverksamma i Dalarna. Dessa arrangeras av länsstyrelsen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., och målgruppen är yrkesverksamma som kan spela roll för barn och unga som växer upp i familjer med missbruk, våld och/eller psykisk ohälsa.
Målgrupp: Yrkesverksamma, som kan spela roll för barn och unga som växer upp i familjer med missbruk, våld eller psykisk ohälsa
Anmälan: Via Länsstyrelsens webbplats senast söndagen 9 februari.

Program tisdag den 11 februari

(Digitalt via Zoom)

Ny startid pga sjudom:
10.45 Uppmärksamhetsveckan Du spelar roll – Du är inte ensam, Länsstyrelsen Dalarna

11.00 ”Mellan stolarna” och ”Snacka tryggt” – Katrin Meyer och Therese Haglund, Rädda Barnen
Föreläsningen handlar om barn utsatta för våld och rätten att få hjälp och stöd för att må bra igen samt vilken hjälp som behövs. De kommer utgå från rapporten och materialet ”Mellan stolarna – det dubbla sveket” och ”Snacka Tryggt”.

13.00-15.00 Sekretess och sekretessbrytande bestämmelser mellan myndigheter, Angelica Dipeders
Sekretess är något som vanligen brukar vålla bekymmer när det gäller informationsdelning mellan myndigheter, särskilt mellan socialtjänst/hälso- och sjukvård samt polis. Det finns ofta en uppfattning om att myndigheter inte kan dela sekretessbelagd information alls. Denna föreläsning syftar till att belysa gällande sekretessregler men framför allt gå igenom de sekretessbrytande bestämmelser som finns där myndigheter kan samverka utan hinder av sekretess.

Program onsdag den 12 februari

(Digitalt via Zoom)

13.00-15.00 "Att möta barn och unga som kan vara utsatta för hedersrelaterat våld", Marlene Stenman, gymnasielärare.

Program torsdag den 13 februari

(Hybrid: Fysiskt på Folkuniversitetet i Falun och digitalt via Zoom)

9.30-11.00 Sexuella övergrepp, incest, människohandel och verktyg för att identifiera varningssignaler - Alexandra Brixemar, föreläsare, författare och överlevare
Alexandra Brixemar har överlevt och kommit ut på andra sidan av ett mörker som började när hon var fem år gammal. Hon utsattes för incest inom familjen som senare ledde till att hon tvingades sälja sex till okända män. Övergreppen pågick tills hon var 14 år gammal. Hon frilansar nu som utbildare och föreläsare kring sexuella övergrepp och hur samhället kan möta de utsatta barnen. 2018 kom boken "Från en överlevare till en annan" ut. Den vänder sig till alla som lever med eller har varit utsatta för sexuella övergrepp. Alexandra delar med sig av sina egna erfarenheter av incest och sexuellt våld och erbjuder verktyg och strategier för att identifiera varningssignaler och stötta utsatta barn.

11.00-12.00 Psykisk ohälsa hos späda och små barn – om vikten av att ta små barns uttryckssätt och behov på allvar - Peter Leijonborg, Leg psykoterapeut/kurator, och Frida Rosenström, Leg psykolog, leg psykoterapeut, BUP Region Dalarna
Små barn utgör per definition en skyddslös grupp utan egna representanter i det offentliga rummet. Det finns i dag en snedvriden och icke forskningsbaserad bild i samhället av att små barn och små barns psykiska ohälsa "räknas" först från skolålder och att de yngsta barnen på något vis skulle vara skyddade från trauma och svåra påfrestningar. De yngsta barnens starka beroende av sina omsorgspersoner i kombination med deras utvecklingsmässiga omognad gör de minsta barnen till en alldeles särskilt utsatt och sårbar grupp.

Under veckan anordnas flera aktiviteter på både nationell och lokal nivå;

Under veckan anordnas flera aktiviteter på både nationell och lokal nivå;
Du spelar roll! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (fler digitala föreläsningar på nationell nivå)

Du spelar roll! - Spela roll! (fler digitala föreläsningar på nationell nivå)
Falu kommun falun.se/duspelarrollduarinteensam Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ett barn med en ryggsäck

Samverkansaktörer för uppmärksamhetsveckan

Rädda Barnen, Länsstyrelsen Dalarna, Folkuniversitetet, Svenska Kyrkan, Falu kommun; barn- och utbildningsförvaltningen, arbetslivs- och socialförvaltningen, kultur- och fritidsförvaltningen, Faluns brottsförebyggande råd.

Samordnare Ulrika Gustafsson Lindberg, BRÅ-samordnare/ANDTS-strateg. Kontakt till Ulrika hittar du här.

Mer om brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete i Falun hittar du här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Stöd och hjälp för barn, unga och familjer

Ungdomsstödjarna, telefon 023-869 50

Ungdomsstödjarna arbetar uppsökande Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och finns där Faluns unga finns, t ex på skolor, fritidsgårdar, ute på stan och på landsbygden. Ungdomsstödjarna erbjuder stöd och vägledning till unga, mellan 13-19 år. Ungdomar kan själva ta kontakt för att prata om allt från små bekymmer till större problem som rör dem själva eller någon de känner oro för. Även föräldrar kan ta kontakt om de känner oro för sitt barn/ungdom.

Dialogens öppenvård, telefon 023-830 00 (kontaktcenter)

Dialogen erbjuder stöd till barn och unga som växt upp med missbruk, psykisk ohälsa och/eller våld i familjen. Ungdomar som själva har problem med eller är i riskzonen för att utveckla missbruk kan också få stöd och hjälp. Dialogen ger även stöd till föräldrar i föräldraroll/föräldraskap.

Barn- och familj, mottagningstelefon: 023-830 00 (kontaktcenter)

Om du som ung eller förälder själv vill ha hjälp eller om du känner oro för någon som är under 18 år.

Samtalsmottagningen, Barn och unga, telefon: 023-49 16 55

Vi hjälper barn och unga upp till och med 17 år, med lindrig till måttlig psykisk ohälsa.

Ungdomsmottagningen Falun, telefon: 023-49 08 08

För unga mellan 13 och 24 år.

Fritid för unga, e-post: fritidforunga@falun.se

För dig som är 13-18 år finns fritidsledarna och de kreativa coacherna på Fritid för unga för att stötta, hjälpa och inspirera dig till att göra, hänga, umgås, testa eller bara vara i en trygg och trivsam miljö.

BRIS, Barnens rätt i samhället, telefon: 116 111

Mer information och chatt bris.se/chatt Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Stöd och hjälp för vuxna

Enheten våld i nära relation, telefon: 020-25 21 00

Stöd och hjälp till såväl den som utsätts för våld som den som utövar våldet.

Mottagning missbruksenheten, telefon: 023-830 00 (kontaktcenter)

Om du är över 18 år och själv behöver hjälp för ditt missbruk eller om du är oroad över någon annan över 18 år som har problem med missbruk.

Viva öppenvårdsmottagning missbruk/vuxna, telefon: 023-830 00 (kontaktcenter)

Råd, stöd och behandling för vuxna och unga vuxna över 18 år med eget missbruk och till vuxna som är anhöriga till personer med missbruk.

Kvinnojouren Kullan, telefon: 023-125 15

För dig som är våldsutsatt, anhörig eller har frågor kring våld i nära relationer

Psykiatrimottagning, telefon: 023-49 05 00

För personer som har behov av specialistpsykiatri.

Din vårdcentral

För personer med lindrigare psykiatrisk problematik, såsom lättare depressioner och ångesttillstånd.

Svenska kyrkan, Falun

Svenska kyrkans samtalsstöd hittar ni i länken här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Brottsofferjouren, telefon 070-625 65 80 och 116 006

Ger medmänskligt och praktiskt stöd till dig som är brottsutsatt, vittne eller anhörig. Helt gratis, anonymt om du vill. För mer information: boj.se/falun Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Hedersförtryck.se

Om hedersvåld och förtryck. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kvinnofridslinjen

Kvinnofridslinjen ger stöd till dig som utsatts för våld och hot. Telefonnummer 020-50 50 50.

Välj att sluta

Välj att sluta är en nationell telefonlinje för dig som vill få hjälp att förändra ett kontrollerande eller våldsamt beteende. Telefonnummer: 020-555 666.

Sidan uppdaterad 2025-02-20