Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

flygbild över falu centrum

Flyktingar från Ukraina

Falu kommun följer noga utvecklingen i Ukraina och förbereder sig på att ta emot flyktingar om direktiv/uppdrag skulle komma om att vi ska göra detta.

I nuläget är kommunens ansvar att omhänderta flyktingar begränsat. Ukrainska medborgare är viseringsfria i 90 dagar, och får alltså befinna sig här utan att söka något tillstånd under denna tid. Vill de ändå ha samhällets stöd, ska de söka asyl på Migrationsverket och vid behov ansvarar då verket för mat och logi under den tid som asylansökan behandlas.

Hur förbereder sig Falu kommun?

Migrationsverket kan behöva hjälp av kommunerna att anordna mat och logi om det skulle komma väldigt många flyktingar. I så fall får kommunen en förfrågan eller direktiv om att ta emot flyktingar. I Falu kommun pågår just nu förberedelser inför ett eventuellt mottagande. Blir det så att Falun får ta emot flyktingar från Ukraina kommer mer information om detta att finnas på falun.se.

Kan det bli flyktingboenden i kommunen?

Det är Migrationsverket som ansvarar för att de som söker asyl i Sverige har någonstans att bo och får något att äta. I dagsläget har Migrationsverket inte något boende i Falun eller Dalarna och det förs heller inte några diskussioner med kommunen om detta. På Migrationsverkets hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. finns mer information om Migrationsverkets olika boendeformer.

Jag vill ta emot flyktingar, vad kan jag göra?

Det är möjligt att ta emot flyktingar i sitt eget hem, men det är inget som kommunen samordnar i nuläget. I Sverige är det i första hand Migrationsverket som ansvarar för flyktingar.

Kan man få ekonomiskt stöd om jag tar emot flyktingar?

Nej. Om flyktingen däremot beviljas uppehållstillstånd, och får egen ersättning som till exempel etableringsersättning, så har flyktingen möjlighet att själv betala för mat och bostadshyra.

Information från andra aktörer

För människor som kommer till Sverige/For you who have fled to Sweden due to Russia’s invasion of Ukraine

Källkritik

Informationssäkerhet

Vård

Sidan uppdaterad 2022-04-14