Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

En vuxen och ett barn håller varandra i handen. Bara händerna syns.

Vill du hjälpa till?

Många vill hjälpa dem som drabbats av kriget i Ukraina och många har även visat intresse för att bidra till vår gemenamma krisberedskap. Här kan du läsa mer om hur du kan hjälpa till.

Stöd hjälporganisationer på plats

Viljan att hjälpa till är stor och det är många hjälporganisationer som är engagerade i arbetet med att stödja Ukraina och dess befolkning på olika sätt. Kontakta lokala hjälporganisationer för att se vilken hjälp som efterfrågas. Det finns även olika lokala facebookgrupper och andra initiativ där du kan hjälpa

Exempel på hjälporganisationer som är aktiva i Ukraina

UNHCR  Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.- FN:s flyktingorgan, har som uppdrag att skydda människor på flykt. 

Röda korset Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. - hjälper folk i Ukraina med bland annat vatten, mat och värme.

UNICEF Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. - ser till att barn och familjer får tillgång till akut sjukvård, tak över huvudet, mat och vatten.

Rädda barnen  Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.- är på plats i Ukraina och gör allt de kan för barnen.

IM Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.- kämpar för demokrati och mänskliga rättigheter. Är på plats i Ukraina.

SOS barnbyar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. - ger akutstöd till de evakuerade, mat, boende, hygienartiklar och psykosocialt stöd.

Läkare utan gränser Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. - förser befolkningen med medicin och tar emot patienter i sina mobila kliniker. Ger psykologiskt stöd till människor med trauman.

Reportrar utan gränser  Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.- kämpar för det fria ordet. Arbetar för att skydda journalister som rapporterar från krigszonerna.

Act Svenska kyrkan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.- ger katastrofhjälp.

Om du funderar på att lämna ett ekonomiskt stöd till en hjälporganisation bör du undersöka om organisationen har ett 90-konto. På så sätt är du säker på att ditt bidrag hamnar i rätt händer. På Svensk insamlingskontrolls hemsida kan man se vilka organisationer i Sverige som har 90-konto, samt var i världen de är verksamma.

Svensk Insamlingskontrolls hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ta emot flyktingar i ditt hem

Huvudansvaret för bostadsfrågan ligger hos Migrationsverket. I dagsläget har Migrationsverket inte något boende i Falun eller Dalarna och det förs heller inte några diskussioner med kommunen om detta.

Det är möjligt att ta emot flyktingar i sitt eget hem, men det är inget som kommunen samordnar i nuläget. I Sverige är det i första hand Migrationsverket som ansvarar för flyktingar.

Som privatperson kan man kontakta Röda korset och /eller UNHCR om man vill veta mer om hur det går till.

Migrationsverkets hemsida om situationen i Ukraina Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Flyktingar kan omfattas av hemförsäkringen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Bidra till vår gemensamma beredskap

Som medlem i en frivillig försvarsorganisation kan du bidra, både till att samhället fortsätter att fungera under kriser och till att dina medmänniskor får stöd och hjälp.

Engagera dig i en frivillig försvarsorganisation - du behövs (msb.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Information från andra aktörer

För människor som kommer till Sverige

Källkritik

Informationssäkerhet

Vård

Sidan uppdaterad 2022-03-21