Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Två personers händer som hälsar på varandra

Vill du hjälpa?

Är du intresserad av att hjälpa människor med olika behov? Vi söker dig som vill hjälpa till med olika uppdrag för både barn, vuxna och äldre. Du som vill hjälpa behöver ha fyllt 18 år för att få uppdrag. Som uppdragstagare kan du vara:

  • Familjehem eller kontaktfamilj
  • Kontaktperson
  • Ledsagare
  • Avlösare i hemmet

Här nedan förklarar vi vad de olika uppdragen innebär.

Lämna gärna en intresseanmälan - så hör vi av oss!

I intresseanmälan kan du berätta hur du vill hjälpa. Är du osäker kan du skriva det. Vi reder ut eventuella frågetecken när vi ringer.

Till intresseanmälan

Kontaktfamilj eller stödfamilj

Anledningen till varför ett barn, en ung person, eller ibland även en vuxen behöver en kontaktfamilj varierar, men ofta saknar personen ett socialt nätverk. Om din familj kan tänka er att bli kontaktfamilj ger ni stöd och avlastning för kortare perioder. Barnet, eller den som är i behov av en kontaktfamilj bor ofta i sin kontaktfamilj under korta återkommande perioder, till exempel en helg i månaden.

Ni kan även bli kontaktfamilj åt ett barn, ung eller vuxen med funktionsnedsättning som får hjälp genom LSS (eller stödfamilj när de anhöriga behöver avlastning).

Familjehem (fosterfamilj)

När barn och ungdomar för en kortare eller längre tid inte kan bo hos sina föräldrar kan de behöva bo i en annan familj, så kallat familjehem (tidigare kallat fosterfamilj).

Vissa barn växer upp i sitt familjehem och bor där tills de blir vuxna och flyttar till eget boende, andra bor i familjehemmet under en kortare period och kan sedan flytta tillbaka till sin ursprungsfamilj.

Skälen till att barn behöver komma hemifrån varierar. Ibland har problemen med föräldrarna att göra. I andra fall beror det mer på barnets eget beteende eller situation.

Läs frågor och svar om att bli familjehem

Se filmen om ett familjehem:

Kontaktperson

Om du blir kontaktperson träffar du personen i behov av stöd regelbundet för kortare aktiviteter, ofta för att bidra till en meningsfull fritid. Personen kan exempelvis ha svårigheter att ta sig för med saker, sakna ett socialt nätverk, ha funktionsnedsättning eller problem med missbruk.

Syftet med att vara kontaktperson är att hjälpa en annan person med stöd och stimulans, ge stöd i vardagen, hjälpa till att bryta social isolering, komma igång med ett intresse eller aktivitet, ge vägledning och bidra med andra perspektiv.

Exempel på aktiviteter när du är kontaktperson:

  • ringa och prata en stund
  • promenera, hälsa på eller ta en fika någonstans
  • gå på bio, teater, fotboll med mera
  • uppmuntra till egna initiativ

Avlösare i hemmet

Om du blir avlösare går du hem till en person med funktionsnedsättning och ger tillfällig hjälp eller stöd för att föräldrar eller anhöriga ska få avlösning. Detta för att de ska kunna vila, genomföra egna aktiviteter eller göra ärenden utanför hemmet.

Ledsagare

Om du blir ledsagare innebär det att du följer en person med funktionsnedsättning till och från aktiviteter som personen själv väljer, exempelvis för att besöka vänner, delta i fritidsaktiviteter eller promenera.

Ersättning

När du blir uppdragstagare får du viss ersättning av kommunen.

Kontakt, information och anmälan


Fyll i en intresseanmälan här

Fortfarande osäker på vilket sätt du vill hjälpa? Fyll i en intresseanmälan så ringer vi upp och kan prata mer om vad de olika uppdragen innebär.

Vid frågor kring kontaktperson, kontaktfamilj eller familjehem

Vill du komma i kontakt med kontaktpersonshandläggarna ring Kontaktcenter, se kontaktuppgifter högst upp på sidan.

Sidan uppdaterad 2018-03-01