Startsida

Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Cyklar på cykelväg utmed en sjö

Testresenären

Grycksbo blev en stadsdel

De tio elcyklisterna är nu på väg in i slutspurten av testperioden. De har haft backup av cykelleverantören vid tekniska problem och har haft en gemensam avstämningsträff med projektledaren.

Hittills är merparten övveraskade över hur bra det går. Här är några röster från en utvärdering som gjordes efter halva tiden.

-Jag har inte tankat på flera veckor – jag ska köpa en elcykel helt klart.

- Restiden är det inte alls så lång som man kan tro. I jämförelse med buss går det snabbare och det är nästan detsamma med jämförelse med bil.

- Jag mår så mycket bättre när jag ställer bilen och använder cykeln istället till och från jobbet. Dagsmotionen är ju avklarad när jag kommer hem. Jag är så glad att jag fått möjlighet till detta och att jag kommit igång med cyklingen igen.

- Ibland cyklar jag lite längre. Framför allt cyklar jag mer ofta nu.

-- Att få cykla längs Varpan är som meditation. Jag bara njuter.

Dålig sikt på en del ställen

Gruppen har fått frågan om vad de anser om gång- och cykelvägen, och det framkommer några intressanta iakttagelser om att säkerheten kan förbättras på några ställen:

- Den nya gång och cykelvägen är helt klart det bästa som hänt sedan jag flyttade till Grycksbo för 10 år sedan. Jag tycker att slutet/början här i Grycksbo är lite konstigt planerat, men det kanske finns en tanke med den som jag inte känner till?! Jag kan tycka att man behöver göra något åt sikten i korsningen när man kommer från stan. Korsningen upplevs inte säker i och med detta.

- Tunneln vid SOS om man kommer från norr är läskig. Det är dålig sikt till höger och om det är någon som kommer söderifrån och ska in i tunneln är det som gjort för en krock. Detsamma gäller korsningen vid Lidl.

Bara att dra iväg

Farten kan kännas lite ovan för en del, och en del bara njuter av den.

- I början är det lite ovant med hjälpen som motorn ger. Bara det att sätta foten på pedalen och sedan dra iväg. 

- Det känns kul och det upplevs som lagom fart. Det kan dock gå lite fort genom stan ibland...

- Jag upplever att med elcykeln går det ibland för fort för att cykla på gång och cykelvägar i stan. Jag väljer gärna alternativa vägar. Där kan jag också stå på mer och behöver inte känna att jag kan skapa oro på vägen. Jag väljer annan resväg på grund av motorn också. Ingen backe är jobbig!

Svårigheter med parkering och om jobbet saknar dusch

Lite funderingar har uppstått bland annat runt det praktiska med klädseln när man ska till jobbet:

- Det är faktiskt ett litet bekymmer om jag har sådana möten på dagen som kräver en viss klädsel. Då anpassar jag färdsätt efter det. På jobbet ska de ordna med dusch nu, det har vi inte haft innan.

Testcyklisterna har också upptäckt att det är knepigt att hitta bra ställen att parkera en elcykel på, både hemma och särskilt på stan.

- Det är bekymmer inne i stan tycker jag. Det är supersvårt att hitta en stolpe att låsa fast cykeln i.

Elcykel istället för andrabilen

Upplevelsen av själva cykeln är lite varierad. Några tycker att den är något lite för tung och stor, medan andra tycker:

- Värsta rolls rollsen!

Fyra röster sammanfattar sin erfarenhet som elcyklist:

- Grycksbo känns som en stadsdel till Falun nu.

- På en privat fest jag hade ville alla prova cykeln. -Wow det blev succé!

- Jag känner mig så pigg och sover bättre.

- Vilken investering, en bil nr 2 är inte att tala om

Om projektet Testresenären

Sträckan Falun - Grycksbo har nu fått en efterlängtad cykelväg och bland annat cyklister har fått en fredad zon in vid skogskanten. Tio personer har fått möjligheten att provcykla elcykel på sträckan under sju veckor. Deltagarna har aldrig tidigare provat elcykel, och pendlar annars främst med bil.

Under testperioden och direkt efter kommer elcyklisterna att få dela med sig av sina erfarenheter, upplevelser och synpunkter som rör elcykling. Det är värdefull kunskap som vi arrangörer tar med oss i vårt fortsatta arbete med att främja alternativa färdsätt.

Vårt syfte med projektet är att fler både ska upptäcka och använda den nya cykelvägen och få möjligheten att arbetspendla längre sträckor med elcykel.

Testresenärerna får:

  • använda en ny elcykel under testperioden, hösten 2015
  • göra ett frivilligt konditionstest före och efter perioden

Testresenären är ett samarbete mellan Falu kommun och Falu Energi & Vatten.

Om du har frågor om Testresenären kan du skicka din fråga till: testresenaren@falun.se

Testresenärerna utrustas med elcyklar
Sidan uppdaterad 2017-06-27