Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad 2017-12-13

Barn med cyklar väntar vid övergångsställe

Nu öppnar vi cykelöverfarterna

Från och med idag tas cykelöverfarterna längs med Svärdsjögatan i bruk. De stod klara redan tidigare i höstas, men Falu kommun ville som en extra säkerhetsåtgärd göra en grundlig översyn av överfarterna. Efter kontakt med experter och myndigheter bedömer nu tjänstemännen på Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen att nuvarande utformning och skyltning ska fungera bra.

Väntar på myndigheternas direktiv

Eftersom cykelöverfarter introducerades så sent som 2014 i Sverige, gör Trafikverket nu en första utvärdering av dem. Även Transportstyrelsen granskar cykelöverfarter och håller på att ta fram ett förslag på nya riktlinjer.

- Vi kommer såklart att ta hänsyn till de här dokumenten när de är klara, så vissa förändringar kan vi behöva göra redan under våren, säger Thomas Sundin, miljöutredare på Falu kommun.

Personliga möten med olika trafikanter

Under veckan kommer personal från kommunen att finnas på plats längs med Svärdsjögatan för att upplysa trafikanterna om vad som gäller vid en cykelöverfart. Även skolor i området kommer att få besök.

- Vårt mål är att träffa dem som dagligen passerar cykelöverfarter, oavsett om man är bilist eller cyklist, förklarar Thomas Sundin.

Huvudbudskapet är enkelt, en cykelöverfart är som ett övergångsställe, fast för cyklister.

- Bilister har alltså väjningsplikt, men det är viktigt att både cyklister och bilister tar ansvar och anpassar hastigheten så att inga olyckor sker, poängterar Thomas Sundin.

- Tanken är att det ska bli enklare att ta sig fram som cyklist i Falun, så att fler vill cykla till jobb och skola. Det är så bra för vår hälsa och välmående att röra på sig, och samtidigt hoppas vi få en effekt av färre bilköer i centrum, säger Thomas Sundin.

Vad gäller vid en cykelöverfart? Thomas Sundin berättar.öppnas i nytt fönster

Sidan uppdaterad 2017-12-13