Startsida

Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad 2014-07-03

Målning i gångtunneln

Unga konstnärers verk på väggen i nya tunneln

Fem unga konstnärer har nu börjat måla sitt Faluinspirerade och gemensamma konstverk i nya gångtunneln vid Resecentrum Falun. Projektet är en del av sommarens Falu Walk of Art, som beskrivs som en kreativ länk mellan Faluns dåtid och framtid.

– Det är väldigt roligt och spännande, jag har skissat och varit med och gjort modellen, säger Tony Patrick Habonimana, en av de unga konstnärerna. Ungdomarna, som är mellan 16 och 20 år gamla, har fått lämna arbetsprover och ett personligt brev innan de blev utvalda att medverka. Tanken är att göra någon slags avancerad och mustig mosaik i spray- och slamfärg, gemensamt komponerad och med inspiration från Falun.

– Vi har lämnat in säkert fem förslag var, som vi nu har satt ihop till den här målningen. Vi har alla ett stort intresse och är konstnärligt lagda, säger Lovisa Wikberg.

Totalt jobbar ungdomarna tre veckor med väggmålningen som kommer att finnas kvar tills gångtunneln byggs vidare mot Tisken om några år. När vi träffar målarna har de precis dragit ut alla linjer med snörslå och ska börja måla svart slamfärg på konstverkets ögon.

– Utmaningen är att dela upp väggen i lika stora delar och få till målningen lika som vi har skissat den, säger Magnus Kalitzki, som tillsammans med Johannes Lindgren är projektledare och handledare för gruppen. Exakta tanken bakom målningen vill Kalitzki inte avslöja, men han berättar att de varit runt på olika platser i Falu kommun och på Dalarnas museum för att söka inspiration.

När gångtunneln öppnar i slutet av december så är det upp till betraktaren att avgöra, tycka och känna.

Falun walk of art

Konstnärerna bakom väggmålningen som nu växer fram i gångtunneln. Salar Foroughi, Viktor Göransson, Lovisa Wikberg, Tony Patrick Habonimana, Fatemeh Hamidi och handledaren Magnus Kalitzki.

Sidan uppdaterad 2014-12-29