Startsida

Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Publicerad 2017-09-13

Bild på Resecentrum Falun

Resecentrum vinner arkitekturpris

Faluns nya resecentrum har tilldelats Sveriges Arkitekter Gävle Dalas (SADGA) arkitekturpris 2017. Resecentrum Falun i stod klart 2015 och är en viktig del i stadens utveckling och ska underlätta till ett mer hållbart sätt att resa.

Resecentrum Falun är ett av kommunens största byggprojekt genom tiderna och har genomförts i samarbete med Trafikverket och Dalatrafik. Delfinansiärer var Europeiska regionala utvecklingsfonden och Region Dalarna.

– Det är alltid kul när ens projekt får uppmärksamhet i branschen och inte minst när det är ett arkitekturpris. Ett bra teamwork och kontinuitet i arkitekturfrågan med tre olika beställare har gett ett bra resultat, säger Mathias Ahlgren, ansvarig arkitekt på Sweco i ett pressmeddelande.

Ur juryns motivering

Faluns nya resecentrum och bussterminal bidrar till ett mer hållbart resande och är en viktig del i omvandlingen av Faluns södra centrum. Resecentrets nya ljusa och luftiga huvudentré öppnar utsikten mot stadens landskap och sjön Tisken och fogar samman det gamla stationshuset med bussterminalen på ett hänsynsfullt och funktionellt sätt. Här finns en utsträckt och överskådlig hall, med tydligt avtecknade gater, som samtidigt är början på det kommunikationsstråk som i sin förlängning enkelt och effektivt för staden närmare resecentret. Att även öppna ett stråk ner mot Tisken kan ytterligare stärka anläggningens roll i staden. Terminalens interiör är ett elegant format rum med ett vackert ljusspel, där solida material och moderna fresker i konst och arkitektur lyfter fram staden som ett av UNESCOs världsarv. (Källa Sweco).

Mer information om Resecentrum Falun

Sidan uppdaterad 2017-09-13