Publicerad
Test med sopsaltning i vinter
Falu kommun kommer den här vintern att testa att sopsalta några gång- och cykelvägar och på andra gång- och cykelvägar ploga bort snön tidigare. Tanken med testet är att se om det blir bättre för vintercykling och om det ger större framkomlighet för alla.
Under vintersäsongen 2024/25 pågår ett politiskt beslutat testprojekt i Falu kommun, för att se hur olika sätt att halkbekämpa och snöröja kan göra det bättre för vintercykling och ge större säkerhet och framkomlighet för alla som använder gång- och cykelvägarna.
– Vi hoppas att vi kan locka fram fler cyklister och att äldre personer får större möjligheter att komma ut. Det här ganska nytt för oss alla, så vi kommer att behöva justera och lära oss under den här säsongen, säger Håkan Back, arbetsledare, trafik- och markavdelningen.
Metoderna som ska testas är sopsaltning respektive ploga bort snön tidigare.
– Det är ett tvådelat projekt där vi testar både en ambitionshöjning, där vi går ut och snöröjer vid ett lägre snödjup på några gång- och cykelvägar och sedan sopsaltning av några andra gång- och cykelvägar, säger Markus Frimert, driftingenjör, trafik- och markavdelningen.
Fler som cyklar året om
Falu kommun har ett uttalat mål om att andelen resor som sker med cykel ska öka. Målet om en ökad cykling gäller även vintertid. Många tvekar att fortsätta att cykla på vintern på grund av halka på is och snö och under våren på grus som tinat fram.
– Vi kommer att märka ut de sträckor vi sopsaltar, så man kan välja. Vi sopar bort snön och sedan lägger vi på saltlösningen. Tanken med saltet är att minska isbildningen och göra det säkrare, säger Ulrika Bergman, driftansvarig, trafik- och markavdelningen.
Frågor och svar och berörda sträckor
Mer om testprojektet, frågor och svar, kartor för sopsaltning och där snön tas bort tidigare.
Utvärdering våren 2025
Under våren kommer testprojektet att utvärderas för vad som är effektivaste metoden för att öka säkerheten och framkomligheten på våra gång-och cykelvägar.
– I utvärderingen kommer vi bland annat titta på kvalitet, ekonomi och antal ärenden som vi fått in, säger Ulrika Bergman.
Utvärderingen kommer sedan att överlämnas till miljö- och samhällsbyggnadsnämnden.