Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Bild på mall som visar måtten

Vårt samarbete med Sydafrika

Åsiktspanelen på Hälsinggårdsskolan är en del av ett större arbete för att alla unga i Falu kommun ska få större möjlighet att påverka kommunen. Dessutom samarbetar Falu kommun med Mogale City i Sydafrika, som också är en kommun som vill bli bättre på att ta tillvara ungdomars åsikter.

På Hälsinggårdsskolan testar vi ett nytt sätt för dig som är ung att kunna påverka kommunen. En åsiktspanel får frågor direkt från de som styr kommunen. Panelen ska bestå av en blandning av de som redan är intresserade av samhällsfrågor och de som är mindre eller inte alls intresserade. Kommunen ska sedan visa att man lyssnat på de unga när man bestämmer något i frågan man ställt till panelen.

Om det fungerar bra så vill vi att alla skolor i kommunen ska följa Hälsingårdsskolans exempel och låta sina elever att få göra sina röster hörda på liknande sätt.

Falu kommun samarbetar med en kommun i Sydafrika som också vill bli bättre på att ta tillvara ungdomars åsikter. Kommunen Mogale City, ligger nära Sydafrikas största stad, Johannesburg och har enligt den senaste folkräkningen år 2011 cirka 362000 invånare.

Tillsammans kommer vi under tre år att jobba för att utveckla nya sätt för att barn och unga ska få vara med och bestämma mer i kommunerna. Falun och Mogale City ingår i ett större nätverk med 6 svenska och 6 sydafrikanska kommuner som alla jobbar med olika mänskliga rättigheter.

Genom att samarbeta kan vi lära oss av varandra. Det är ju stora skillnader mellan Sverige och Sydafrika, men mycket är också lika. Människor är i grunden ganska lika världen över.

För att förstå hur vi och särskilt ungdomar har det i Falu kommun kom en grupp från Mogale hit till Falun i december. Några från Falun kommer att åka till Mogale senare i vår för att se på nära håll hur situationen är där. Mellan besöken samarbetar vi digitalt.

Samarbetet mellan Mogale och Falun stöds av Sida, Sveriges biståndsmyndighet, som står för alla kostnader. Vi får även hjälp av bland andra experter på mänskliga rättigheter från Raoul Wallenberg Institutet, samt forskare från University of Johannesburg.

Sidan uppdaterad 2023-09-19