Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

En liten flicka som ligger och tittar på en telefon

Vaccination

I Sverige rekommenderas och erbjuds gratis vaccination till alla barn med säkra och effektiva vacciner riktade mot allvarliga och smittsamma sjukdomar, som kan ge allvarliga följdsjukdomar om barn skulle få dem. Målet med en vaccination är att ge den enskilda individen skydd mot en viss infektion (ge immunitet) och förhindra att smitta överförs till andra.

Vissa barn kan ej erhålla skydd genom vaccination på grund av sjukdom vid vilken vaccination är kontraindicerad eller på grund av allergi mot vaccinkomponent. Dessa barn kan endast skyddas från sjukdom genom att täckningsgraden för vaccination är hög bland övriga befolkningen så att spridningen av smittsamma sjukdomar begränsas.

För att behålla ett bra skydd måste vaccinationerna fortsätta även sedan en sjukdom försvunnit från landet och fortsätta ända tills sjukdomen helt har försvunnit det vill säga är utrotad i hela världen. Hittills är smittkoppor den enda infektionssjukdom som helt utrotats (1979).

Läs mer om vaccinationer på Elevhälsans informationssidor.

Samtyckesportalen

Du som vårdnadshavare besvarar samtycke via Samtyckesportalen när det är dags för vaccinering av ditt barn. Du loggar in med BankID och följer instruktionerna på sidan för att ge samtycke till vaccinering för ditt barn. Om det finns fler vårdnadshavare bör båda logga in med bankid och ge varsitt samtycke. Även om du inte vill att ditt barn ska vaccineras så loggar du in och anger detta.

Skolsköterskan och skolläkaren utgår från, om annan information inte finns, att föräldrar med gemensam vårdnad agerar i samförstånd om enbart en av dem samtycker till vaccinering.

Lämna samtycke via Samtyckesportalen

Denna tjänst kräver BankID.

Logga in Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Samtyckesblanketter

Blanketterna skrivs ut och fylls i när Samtyckesportalen inte kan användas.

Vaccination mot mässling, påssjuka och röda hund i årskurs 2

Blankett för utskrift (PDF) Pdf, 71 kB, öppnas i nytt fönster.

Vaccination mot HPV

Blanketterna finns på olika språk och har utarbetats av Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).
Blanketter för utskrift (länk) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vaccination Difteri, kikhosta och stelkramp

Blankett för utskrift (PDF) Pdf, 128.5 kB, öppnas i nytt fönster.

Sidan uppdaterad 2021-09-29