Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Ett barn som äter mat

Mat och måltider

Matsedel

Av produktionstekniska skäl har vi två olika matsedlar för förskolorna i Falu kommun. Klicka på din förskola för att se din matsedel.

Följande förskolor serverar mat från Meny 1

Följande förskolor serverar mat från Meny 2:

Symboler på menyn

Om du klickar på maträtten ser du symboler som ger mer information om maten. Det här är vad symbolerna betyder:

  • Kockmössan betyder att maten är tillagad från grunden i vårt kök.
  • Den svenska flaggan betyder att kött eller fågel är från Sverige.
  • De gröna bladen betyder att maträtten är vegetarisk.
  • Den glada fisken betyder att fisken är miljömärkt.
  • Det gröna fotavtrycket med små CO2-tår betyder att maten är klimatsmart. Det innebär att matens klimatpåverkan är högst 0,55 kg koldioxidekvivalenter (CO2e).

Maten i Faluns förskolor

I förskolan vill vi erbjuda god och näringsriktig mat. Men en måltid består av mer än maten på tallriken. Måltiderna påverkan hälsan, miljön och samhället på flera sätt. Det finns nationella riktlinjer som talar om hur måltiderna i förskolan ska vara. Riktlinjerna baseras på vetenskap och forskning. Måltiderna styrs också av lagar, regler och överens­kommelser. Vissa gäller i Sverige och andra i hela EU.

Måltidsmodellen

Livsmedelsverket har tagit fram Måltidsmodellen som talar om hur bra måltider ska vara. Falu kommun ska följa Måltidsmodellen.

En bra måltid är enligt Måltidsmodellen:

  • God
  • Trivsam
  • Näringsriktig
  • Integrered
  • Miljösmart
  • Säker

Om maten är god ökar chansen att den äts upp. Men det är också viktigt att miljön där man äter är trivsam och att matgästen kan påverka maten och mål­tidsmiljön.

Måltider ska vara integrerade, det vill säga tas tillvara som en resurs i förskolan. Det är bra för både välbefinnande, lärande och trivsel.

Näringsriktig mat betyder att den innehåller den energi och näring som behövs för att må bra, växa, utvecklas och orka vara aktiv.

Maten ska också vara säker att äta och inte göra någon sjuk. Miljös­mart mat är viktig för människor, djur och natur på vår planet och för att vi ska kunna leva gott i framtiden.

De olika delarna ger tillsammans förutsättningar för bra måltider som är både hälsosamma och hållbara.

Näringsriktig mat

När vi planerar maten har vi de nationella näringsrekommendationerna och kostråden samt de nationella riktlinjerna för måltider i förskolan som utgångspunkt.

Läs mer om de nationella riktlinjerna för måltider i förskolan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Förskolans måltider, det vill säga frukost, lunch och mellanmål, ger tillsammans cirka två tredjedelar av barnets dagsbehov av energi och näring.

Mat lagad från grunden

En stor del av maten är lagad från grunden. Gratänger, grytor, soppor, såser och liknande är i princip alltid lagade från grunden.

Lokalproducerad och ekologisk mat

Flera av våra livsmedel kommer från lokala leverantörer. Till exempel serverar vi mjölk från Grådö mejeri, ekologiska ägg från Stora Skedvi och ekologisk köttfärs från Uppsala. Andelen ekologisk mat är cirka 30 procent.

Grönsaker

Att äta grönsaker och frukt är viktigt för hälsan. På förskolan erbjuder vi alltid minst tre olika sorter grönsaker vid lunchen. Vid frukost och mellanmål ingår både frukt och grönsak, och vi äter frukt varje förmiddag.

Socker

I hälsosam mat till barn i förskoleåldern finns det inte så stort utrymme för söta och näringsfattiga livsmedel. Därför serverar vi generellt inte söta livsmedel som till exempel saft, kakor, söta krämer, söt yoghurt och liknande i våra förskolor. Undantag görs ett fåtal gånger per år vid speciella tillfällen som till exempel utflykter eller högtider.

Vi serverar däremot sylt och ketchup som tillbehör till maträtter som pannkakor, köttbullar och blodpudding, eftersom sådana livsmedel kan ingå i en välplanerad matsedel trots att de innehåller socker.

Vegetarisk mat

En av de viktigaste faktorerna för att minska negativ klimatpåverkan från maten är att minska konsumtionen av kött och istället öka konsumtionen av vegetabilier. Därför serverar vi regelbudet vegetarisk mat i förskolan. Vi arbetar med att ta fram fler goda vegetariska recept och för att barnen i förskolan ska tycka om bönor och linser som är en viktig del i den vegetariska kosten.

Svenskt kött och fågel

Kött och fågel som serveras i förskolan är svenskt. Vi ställer höga krav när vi gör upphandlingar av kött, till exempel att antibiotika bara får ha använts efter ordination av veterinär och när det är veterinärmedicinskt motiverat, samt att djuret ska ha transporterats till slakt under max åtta timmar och hur slakt sker.

Specialkost

Om ditt barn behöver specialkost på grund av allergi eller andra skäl ska du lämna in en blankett för ansökan om specialkost Öppnas i nytt fönster.. Lämna blanketten till förskolans kök, och lämna också in ett skriftligt intyg på allergin eller behovet från ansvarig läkare eller dietist.

Vegetarisk och fläskfri kost

Du kan också välja att låta ditt barn få vegetarisk kost eller kost fri från fläsk (gris) i förskolan. Lämna då in en blankett med anmälan Öppnas i nytt fönster. till köket på förskolan.

Kostpolitiskt program och riktlinjer för måltider i Faluns förskolor

Falun har ett kostpolitiskt program med visionen att måltiderna är hälsosamma och hållbara. Syftet med Faluns kostpolitiska program är att beskriva vad kommunen behöver ta hänsyn till för att skapa bra måltider, som också följer lagar och regler. Det bidrar till ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet.

Vi har även riktlinjer för måltiderna i Faluns förskolor. Riktlinjerna kompletterar programmet och innehåller fler detaljer om hur maten och måltiderna ska vara i Faluns förskolor. Läs mer om det här! Öppnas i nytt fönster.

Skolmjölksstöd

Mjölken som serveras i våra förskolor finansereras delvis av Europeiska garantifonden för jordbruket. Systen med detta EU-stöd är att ge fler barn möjlighet att dricka mjölk i förskolan.

Skolmjölksstöd (Jordbruksverket) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Logotyp för EUs skolmjölksstöd bestående av EU-flaggan och texten Skolmjölken vi serverar finansieras delvis av Europeiska garantifonden för jordbruket.
Sidan uppdaterad 2020-03-10