Enligt skollagen ska förskolan stimulera barns utveckling och lärande samt erbjuda barnen en trygg omsorg. Enligt förskolans läroplan ska förskolan lägga grunden till ett livslångt lärande i en verksamhet som är rolig, trygg och lärorik för alla barn som deltar.
Av både skollagen och förskolans läroplan framgår det tydligt att det ingår i förskolans och samtliga pedagogers uppdrag att medverka till att barn med annat modersmål än svenska får möjlighet att utveckla både det svenska språket och modersmålet.
I vår organisation finns tre språkutvecklare anställda för att arbeta både praktiskt och vägledande i syfte att stärka och utveckla pedagogernas arbete med kommunikation, språkutveckling och modersmålsstöd.
Förskolans verksamhetschef leder tillsammans med förskolechefer, ett systematiskt kvalitetsarbete för att se till att alla barn lär och utvecklas utifrån gällande styrdokument. Som stöd till verksamheten finns sju specialpedagoger, en utvecklingspedagog, en utvecklingsstrateg och en lektor för förskolan.
Förskolan vilar på demokratins grund. Vilket innebär att omsorg om och hänsyn till andra människor, liksom rättvisa och jämställdhet samt egna och andras rättigheter ska lyftas fram och synliggöras i verksamheten.
Utbildningen ska utformas i överensstämmelse med de mänskliga rättigheterna som regleras i FN s barnkonvention. De olika reglerna i konventionen kallas för artiklar. Det finns 54 olika artiklar. I artiklarna 2, 3, 6 och 12 finns viktiga regler att ta hänsyn till i formandet av förskolans verksamhet: