Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Visa alla kontakter

Bild på mall som visar måtten

Mat och måltider

Matsedel

Av produktionstekniska skäl har vi två olika matsedlar för skolorna i Falu kommun. Klicka på din skola för att se din matsedel.

Följande skolor serverar mat från Meny 1

Följande skolor serverar mat från Meny 2

Meny för Hälsinggårdsskolans skolrestaurang

Maten i Faluns skolor

I grundskolan ska du få god och näringsriktig mat. Falun har ett kostpolitiskt program med visionen att måltiderna är hälsosamma och hållbara. Vi tycker också att bra måltider är viktiga för din koncentration och inlärning samt en god stämning på skolan.

Näringsriktig mat

När vi planerar maten i våra skolor har vi de nationella näringsrekommendationerna och kostråden samt Livsmedelsverkets råd Bra måltider i skolan länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönstersom utgångspunkt.

Skollunchen ger cirka 30 procent av elevernas dagsbehov energi och näring. Alla måltider i skolan och på fritids, det vill säga frukost, lunch och mellanmål, ger tillsammans cirka 70 procent av dagsbehovet energi och näring.

Mat lagad från grunden

En stor del av maten är lagad från grunden. Gratänger, grytor, soppor, såser och liknande är i princip alltid lagade från grunden.

Lokalproducerad och ekologisk mat

Flera av våra livsmedel kommer från lokala leverantörer. Till exempel serverar vi Gefleortens ekologiska mjölk, ekologiska ägg från Stora Skedvi och ekologisk köttfärs från Uppsala. Andelen ekologisk mat är för närvarande drygt 25 procent. Målet är att erbjuda 40 procent ekologisk mat år 2020.

Grönsaker

Grönsaker är en viktig del i en hälsosam kost. Vid skollunchen erbjuder vi alltid minst fem olika sorter grönsaker.

Socker

I hälsosam mat till barn finns det inte så stort utrymme för söta och näringsfattiga livsmedel. Därför serverar vi generellt inte söta livsmedel som till exempel saft, kakor, söta krämer, söt yoghurt och liknande i våra skolor. Undantag görs ett fåtal gånger per år vid speciella tillfällen som till exempel utflykter eller högtider.

Vi serverar däremot sylt och ketchup som tillbehör till maträtter som pannkakor, köttbullar och blodpudding, eftersom sådana livsmedel kan ingå i en välplanerad matsedel trots att de innehåller socker.

Vegetarisk mat

En av de viktigaste faktorerna för att minska negativ klimatpåverkan från maten är att minska konsumtionen av kött och istället öka konsumtionen av vegetabilier. Därför serverar vi enbart vegetarisk maträtt mat minst en lunch i veckan i skolan. På flera av våra skolor kan eleverna varje dag välja mellan två maträtter, varav den enda alltid är vegetarisk. Vi arbetar med att ta fram fler vegetariska recept som eleverna tycker om.

Svenskt kött

Köttet som serveras vid skollunchen är svenskt. Vi ställer höga krav när vi gör upphandlingar av kött, till exempel att antibiotika bara får ha använts efter ordination av veterinär och när det är veterinärmedicinskt motiverat, samt att djuret ska ha transporterats till slakt under max åtta timmar och hur slakt sker.

Specialkost av medicinska skäl

Du som behöver specialkost på grund av allergi eller andra medicinska skäl ska lämna in en blankett för ansökan om specialkostöppnas i nytt fönster. Lämna blanketten till skolans kök, och lämna också in ett skriftligt intyg på allergin eller det medicinska behovet från ansvarig läkare eller dietist. Intyg för anpassad kost på grund av neuropsykiatrisk funktionsvariation (NPF) kan även skrivas av skolsköterskan.

Vegetarisk och fläskfri kost

Du kan få vegetarisk kost eller kost fri från fläsk (gris) i skolan. Lämna då in en blankett för ansökan om specialkostöppnas i nytt fönster till skolans kök.

Förbud mot jordnötter och nötter inklusive mandel

Vi använder inte Jordnötter och nötter inklusive mandel i skolköken, eftersom detta kan ge allvarliga allergiska reaktioner. Det gäller även förbud mot jordnötter och nötter inklusive mandel i skolans lokaler där elever vistas.

Kostpolitiskt program och riktlinjer för måltider i Faluns skolor

I juni 2017 antog kommunfullmäktige ett Kostpolitiskt programlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster för Falu kommun. Programmet beskriver hur vi ska arbeta med mat och måltider i den offentliga verksamheten, det vill säga; skola, förskola, fritids, samt boenden inom äldreomsorg, LSS och andra boenden.

Det kostpolitiska programmet ska kvalitetssäkra Faluns offentliga måltider. En hög kvalitet på maten och måltiderna bidrar till hälsosamma matvanor och därmed en god folkhälsa hos Faluborna. Det bidrar också till ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet.

Nu har vi tagit fram riktlinjer för måltiderna i skolan och på fritids. Riktlinjerna kompletterar programmet och innehåller fler detaljer om hur maten och måltiderna ska vara. Läs mer om det här!öppnas i nytt fönster

Sidan uppdaterad 2019-06-07