Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Två personer som orienterar i skogen

Orientering och mountainbikeorientering på NIU

Sedan hösten 2020 bedriver Lugnet- och Kristinegymnasiet en nationell idrottsutbildning i orientering. Vi tar in 8 elev per år och ansökningsperioden för läsåret 2022/2023 är öppen mellan 11/11 och 30/11 2022.

Från och med ht 2023 startar NIU mountainbikeorientering (MTBO) i Falun, totalt tar vi in 12 elever, 4 platser per år.

Vi har tre träningar och en teorilektion i veckan på skoltid. Träningen bedrivs i grenspecifikt och där det är möjligt gren- gemensamt. Träningarna består i huvudsak av orienteringsteknik, intervallträning, distansträning och styrketräning. För våra mountainbikeidrottare ingår även cykelträning.

Ansökningssida, Svenska orienteringsförbundet Länk till annan webbplats.

Programmets upplägg

Vi har tre träningar och en teorilektion i veckan på skoltid. Träningarna består av orienteringsteknik, intervallträning, distansträning och styrketräning. Vi har ett längre lektionstillfälle i veckan där vi kan åka till områden som har kartor med bra kvalitet. Vi jobbar även teoretiskt med orienteringsteknik, till exempel analyseras teknikpassen i Livelox för att eleverna ska reflektera över sitt agerande och lära sig så mycket som möjligt av sina lopp. Träningskvalitén är hög även på de pass som utgår från Lugnet, tack vare närliggane kartor och träningsanläggningar. På Lugnet har vi massor av möjligheter att variera vår träning: skidspår och rullskidbana i toppklass, möjlighet att träna skidorientering, många markerade cykelleder för MTB, gym och simbassäng (inne + ute) samt löparbana (inne+ ute). Vid skador har vi en NIU-ansluten sjukgymnast som snabbt kan undersöka och ge rehabprogram. Sjukgymnasten ansvarar även för en träningsgrupp där skadade NIU-elever från alla idrotter kan träna alternativt/styrka tillsammans på lektionstid, vilket hjälper för att hålla motivationsnivån uppe. Vi har även ett samarbete med Dala Sports Academy (DSA) med utbyte av teknikträningar och en kväll varje vecka finns möjlighet att delta gratis på Dalaoffensivens spetsträning (DOST) som distriktets junior - och seniorelit. Skolan erbjuder i mån av plats boende i korridorsrum eller egen/delad lägenhet till inflyttade elever, där elever som har längst till sin hemort erbjuds boende först.

Öppet hus och testlektion

Måndag den 18 oktober klockan 08:00-12:00 är du som ska söka till gymnasiet inför läsår 2022/2023 välkommen på vårt öppet hus. Du får delta på vår orienteringsträning tillsammans med nuvarande elever och därefter går vi en rundvandring på Lugnet. Ni får information om OLGY Falun och ges tid att ställa frågor till oss tränare och elever.

Anmälan görs via mail till ludvig.ahlund@falun.se

Ange namn och klubb. Sista anmälningsdag är 14 oktober.

Tränare/instruktörer

Ludvig Åhlund: Vikarie för Josefin fram till hösten 2022. Kandidatexamen i idrotts- och hälsovetenskap. Har varit med i juniorlandslaget i orientering och har mångårig erfarenhet som elitorienterare, tränare, kartritare och banläggare.

Josefin Aronsson: Föräldraledig fram till hösten 2022. Legitimerad lärare i idrott och hälsa och har läst SOFT:s ledarutbildning Unga ledare och har mångårig erfarenhet som elitorienterare och tränare.

Till hösten 2022 kommer Thomas och Josefine vara ordinarie tränare, och det ska då även anställas ytterligare en instruktör.

Kontakt

För att komma i kontakt med oss, skicka e-post till:

Ludvig Åhlund

ludvig.ahlund@falun.se

För frågor om boendet, kontakta Sofie Edquist

sofie.edquist@falun.se


Programkombinationer

De program som kan kombineras med orientering är:
Barn- och fritidsprogrammet
Bygg- och anläggningsprogrammet
Ekonomiprogrammet
Naturvetenskapsprogrammet
Samhällsvetenskapsprogrammet
Teknikprogrammet

Sidan uppdaterad 2022-09-21