Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Elev som lindar i handen.

Bra att veta om RIG Falun

Gymnasieprogram

De utbildningar som bedrivs på Kristinegymnasiet och Lugnetgymnasiet håller genomgående en hög klass.

Tillsammans erbjuder vi 15 olika gymnasieprogram och samtliga går att kombinera med RIG. Du har lätt att ta ledigt och flytta prov med mera.

Flytta hemifrån

Vi är ett populärt gymnasium och många av våra elever flyttar hemifrån. Det ställer stora krav och utmaningar men samtidigt har du stöd av oss samt att du kommer träffa kamrater som är i samma situation.

Du kommer inte bara bli bättre idrottare utan även växa mycket som människa. Här är en artikel i lokala tidningen om elever som kommer från andra kommuner till Falun.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Boende

Samordnare Karin Melin (nås via e-post karin.melin@falun.se eller telefonnummer 023-86107) hjälper våra RIG elever som kommer utifrån Falun.

Många av våra elever bor i egna lägenheter som ligger i samma fastighet men med egna kök och badrum. Vi rekommenderar ändå att ni ställer er i bostadskö hos några av de största.

Bostadsbolag

Även om Falu Kommun garranterar boende för inflyttade RIG-elever så är det bra att målsman till elever ställer sig i bostadskö eller kontaktar några av Falun största bostadsbolag som är Kopparstadenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och Masmästarenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

LIU, NIU eller RIG?

Bra, bättre, bäst. Vi förstår att det det kan vara svårt att förstå skillnaden mellan dessa förkortningar och vad dom innebär. Kortfattat så är den stora skillnanden att ett RIG (Riksidrottsgymnsium) har mycket större och bättre resurser för att stötta dig i din idrottssatsning men också att konkurrensen att bli antagenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster är hårdare.

Det kan vara bra att veta att det sker en översyn från skolverketlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster angående de gymnasiala idrottsutbildningarna.

Tränare

I Falun så är vi sju stycken friidrottstränare som samarbetar för att utveckla friidrotten i Falun och Sverige. Fyra stycken anställda på RIG, två stycken på DSA och en på sprint/häck centret.

På RIG är det 3,75 tjänster. Det innebär att vi är ungefär en heltidsanställd per 10 elever. RIG Falun täcker upp samtliga friidrottsgrenar.

Tränarna vid RIG ska ha friidrottens högsta tränarutbildning, en lång erfarenhet som tränare, en hög kompetens och en hög ambition dels att utveckla de aktiva, dels att utveckla sig själv som tränare. Tränartätheten vid RIG ska vara så hög att tränarna kan ge eleverna en fullvärdig personlig utbildning, uppbackning och uppmärksamhet, exempelvis beträffande teknikträningen.

Träningen

Fyra schemalagda pass i veckan sker ofta tillsammans med flera friidrottare. Eftermiddagspassen är individuellt anpassat. Du kommer hinna få mycket tid med din tränare och individuell hjälp med din träning. Uttöver fyra schemalagda tillfällen så utnyttjar vi ditt individuella skolschema för träning. På RIG-Falun så sker ofta den tekniska träningen i mindre grupper eller själv med din tränare.

Träningsgrupp

Du som RIG-elev kommer till en träningsgrupp där det finns fler som utövar och vill satsa på samma gren/grenar som du samt en tränare som är specialiserad i din grengrupp.

Studie, prova-på-dag och öppethus

Vi tar gärna emot planerade besök hos oss under en vanlig skoldag. I samband med exempelvis gymnasiets öppethus så kan du även passa på att besöka oss. Kom ihåg att anmäla dig till både skolan och till oss genom att kontakta respektive tränare.

Idrottspsykologisk stöd och mental träning

Inom stödområdet idrottspsykologi så erbjuder vi behovsanpassade insatser. Till dig som elitaktiv kan vi vägleda dig till ett antal idrottspsykologiska rådgivare.

Samordnare

Vi är väldigt måna om att du ska må bra och trivas hos oss. För detta har vi bland annat en särskild samordnare anställd. Denna hjälper dig i det vardagliga livet utanför skolan och fungerar som ett socialt stöd. På kvällstid kan hon vid behov hjälpa till med skjuts från skola till träning.

Kunskaper & utbildning

Du kommer skaffa dig en gedigen utbildning inom elitidrottens olika aspekter. Under tre år kommer du ha lektioner inom exempelvis idrottspsykologi, näringslära, träningslära, antidoping, återhämtning och idrottsskador. Hos RIG-Falun läser du 700 poäng specialidrott. Om du läser ett fjärde år brukar det fungera som en fördjupning inom ett område som vi tillsammans med dig anser vara viktigt för din fortsatta utveckling. Se länk till skolverket för infromation om ämnet specialidrott.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Fjärde studieår

Elever har möjlighet att ansöka hos tränarna om ett förlängt studieår (s.k. fjärde året). Tränarna gör en individuell bedömning av det idrottsliga- och studerande behovet och det är sedan rektor som fattar beslut. Ansökan om ett förlängt studieår sker redan under elevens första läsår och är endast möjligt för RIG elever.

Ekonomi

Riksidrottsgymnasiet Falun har stöd från Riksidrottsförbundet (RF) och Svensk Friidrott (SFIF). Falu Kommun och hemkommunerna står för utbildningens kostnader. Elever vid Riksfriidrottsgymnasiet kan söka bidrag för boende, mat och hemresor via hemkommunen. Eleverna får naturligtvis även studiebidrag.

Transporter

För att säkra transporter med schemalagd träning eller aktivitet har du rätt till busskort vid behov.

Medicinsk hjälp

Våra elever har tillgång till sjukgymnast under hela studietiden. Vid eventuell skada får du med kort varsel tid hos sjukgymnasten. Besöket är kostnadsfritt. Vår sjukgymnast har arbetat länge med att rehabilitera idrottande ungdomar och vuxna elitidrottare och är specialutbildad inom ortopedisk medicin, akupunktur och idrottsmedicin. Hon har dessutom läst idrottsfysiologi, träningslära och nutrition på högskolenivå och är utbildare för SISU. Kontaktuppgifter till Bibbi Gising.

Elitidrottsskadeförsäkring

Vi subventionerar kostnaden för folksams elitidrottsskadeförsäkringlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster till våra RIG-elever. Det innebär att vi har vid behov även tillgång till privata medicinska specialiser så att du kommer under snabb och kunnig undersökning och behandling.

Teamaktiviteter

Ungefär en gång per månad så gör vi något kul tillsammans på kvällen. Kvällsaktiviterna avslutas ofta med någon form av måltid.

Måltider

Mellanmål

Mellanmål hämtas före eller efter ditt förmiddags eller eftermiddagspass.

Middag

Du kan beställa matlådor från skolans kök som levereas till träningshallen måndag-fredag. Vi har även ett avtal med lunchresturang där du för subventionerat pris hämtar stor en matlåda.

Träningsmiljöer

I Falun finns en väldigt stark idrottskultur och i vardagsmiljön finns inslag av aktiva och tränare såväl från elitklubbar som idrottsstudenter vid Dala Sport Academy.

Huvudsakliga träningsplatser

Du har tillgång till samma förnämliga träningsanläggningar som elitidrottarna i de olika idrotterna. Friidrottshallen och gymmet ligger vägg i vägg. Lugnet idrottsplats och kastplanen är allt nära varandra och dessutom är lugnetgymnasiet ett spjutkast bort.

Träningsläger

Varje vår så åker vi tillsammans på träningsläger utomlands ofta mellan 10-14 dagar. RIG-elver får träningslägret subventionerat. Varje vinter åker årskurs 3 och 4 tillsammans med Dala Sport Academy på nationellt träningsläger under en helg.

Tävlingar

Nationella tävlingar

Under hela tiden som RIG-elev kommer du tävla för din hemma förening även om det ofta kan vara med RIG:et som du åker till och från tävlingen. Någon av vår tränare är ofta med på de flesta större tävlingar. Vid ungdom-, junior- och senior-SM så är alltid RIG:et på plats. En gemensam tävlingshelg per år står RIG för, detta sker i samband med en inomhustävling.

Internationella tävlingar

För vissa RIG-elever som är på god väg mot internationell nivå hjälper vi till så att eleverna kan komma ut på tävlingar där internationellt motstånd erbjuds.

Hemmaklubb och hemmatränare

RIG-tränare har ett informations- och samtalsansvar mot varje RIG- elevs hemmatränare. Du har möjlighet att ha kvar kontakten med din hemmaklubb och eventuellt din hemmatränare. Hemmatränare och förälder kan komma och vara med på träningspassen under vardagarna, ofta sker bra utbyte mellan RIG- och hemmatränarna.

Tränarfortbildningar och utbildningar

Vi är ofta med att helt eller delvis arrangera olika fortbildningar och utbildningar via Svensk Friidrott. På Svensk Friidrott utbildningssidalänk till annan webbplats så kan du söka vad som händer. Du som är förälder eller hemmatränare och har elev/aktiv hos oss kan ofta få utbidningen subventionerat när det är RIG-Falun som arrangerar utbildningen.

En typisk skoldag

  • Klockan 08:00-10:00 Eventuell förmiddagspass
  • Klockan 10:30-12:00 Skola
  • Klockan 12:00-13:00 Lunch
  • Klockan 13:00-15:00 Skola
  • Klockan 15:00-15:30 Mellanmål i friidrottshallen
  • Klockan 15:45-17:30 ev. Eftermiddagspass
  • Klockan (cirka) 18:00 Middag, Läxor, Fritid

Sociala medier

FIG Falun finns på Facebooklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och instagramlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster där kan du följa våra dagliga verksamhet och få information om kommande saker som händer.

På vår Twitterlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och Youtubelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster konto lägger vi ut en hel del information om framförallt träning och friidrottsträning riktat mot friidrottsintresserad föräldrar- och tränare.

Skolrekord

Säsong 2015-2016 så gjordes sju stycken förbättringar på topp-3 "all-time" listan men ingen förbättring av skolrekord under studietiden, närmast var Sara Lennman i kulstötning.

Seniormästerskap

Ett hundratal av våra elever har nått någon form av landslag (ungdom, junior eller senior) av dom så är det hittills 10 st som tagit sig till ett seniormästerskapPDF (EM, VM och OS).

Sidan uppdaterad 2018-10-15