Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Elev som ska kasta kula

Bra att veta om RIG

Gymnasieprogram

De utbildningar som bedrivs på Kristinegymnasiet och Lugnetgymnasiet håller genomgående en hög klass.

Tillsammans erbjuder vi 13 olika gymnasieprogram och samtliga går att kombinera med RIG. Du har lätt att ta ledigt och flytta prov med mera.

Flytta hemifrån

Vi är ett populärt gymnasium och många av våra elever flyttar hemifrån. Det ställer stora krav på dig och ger dig nya utmaningar samtidigt som du har stöd av oss och du kommer att träffa kamrater som är i samma situation. Du kommer att utvecklas till en bättre idrottare och växa mycket som människa.

Boendesamordnare

Vår boendesamordnare, Sofie Edquist, finns till för att hjälpa dig som bor i skolans lägenheter. Du kan få stöd och service i dina frågeställningar och med eventuella praktiska saker som rör din boendesituation.
Kontakt: sofie.edquist@falun.se, 023-87 108.

LIU, NIU eller RIG?

Bra, bättre, bäst. Vi förstår att det kan vara svårt att förstå skillnaden mellan dessa förkortningar och vad dom innebär. Kortfattat så är den stora skillnaden att ett RIG (Riksidrottsgymnasium) har mycket större och bättre resurser för att stötta dig i din idrottssatsning men också att konkurrensen att bli antagen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är hårdare.

Det kan vara bra att veta att det sker en översyn från skolverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. angående de gymnasiala idrottsutbildningarna.

Tränare

På RIG är det 3,75 lärartjänster vilket innebär att vi är fyra anställda tränare per 10 elever. RIG Falun täcker upp samtliga friidrottsgrenar.

Tränarna vid RIG ska ha friidrottens högsta tränarutbildning, en lång erfarenhet som tränare, en hög kompetens och en hög ambition dels att utveckla de aktiva, dels att utveckla sig själv som tränare. Tränartätheten vid RIG ska vara så hög att tränarna kan ge eleverna en fullvärdig personlig utbildning, uppbackning och uppmärksamhet, exempelvis beträffande teknikträningen.

Vi samarbetar för att utveckla friidrotten i Falun och Sverige tillsammans med Dala Sports Academy Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (DSA) och Prestationscentrum sprint/häck Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Träningen

Fem schemalagda pass i veckan sker ofta tillsammans med flera friidrottare. Eftermiddagspassen är individuellt anpassat. Du kommer hinna få mycket tid med din tränare och individuell hjälp med din träning. Utöver fem schemalagda tillfällen så utnyttjar vi ditt individuella skolschema för träning. På RIG-Falun så sker ofta den tekniska träningen i mindre grupper eller själv med din tränare.

Träningsgrupp

Du som RIG-elev kommer till en träningsgrupp där det finns fler som utövar och vill satsa på samma gren/grenar som du samt en tränare som är specialiserad i din grengrupp.

Studie, prova-på-dag och öppet hus

Vi tar gärna emot planerade besök hos oss under en vanlig skoldag. I samband med exempelvis gymnasiets öppet hus så kan du även passa på att besöka oss. Kom ihåg att anmäla dig till både skolan och till oss genom att kontakta respektive tränare.

Idrottspsykologiskt stöd och mental träning

Inom stödområdet idrottspsykologi så erbjuder vi behovsanpassade insatser och vi har kontakt med ett antal idrottspsykologiska rådgivare.

Kunskaper och utbildning

Du kommer skaffa dig en gedigen utbildning inom elitidrottens olika aspekter. Under tre år kommer du ha lektioner inom exempelvis idrottspsykologi, näringslära, träningslära, antidoping, återhämtning och idrottsskador. Hos RIG-Falun läser du 700 poäng specialidrott. Om du läser ett fjärde år brukar det fungera som en fördjupning inom ett område som vi tillsammans med dig anser vara viktigt för din fortsatta utveckling.

Se länk till skolverket för information om ämnet specialidrott. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Fjärde studieår

Elever har möjlighet att ansöka hos tränarna om ett förlängt studieår (s.k. fjärde året). Tränarna gör en individuell bedömning av det idrottsliga- och studerande behovet och det är sedan rektor som fattar beslut. Ansökan om ett förlängt studieår sker redan under elevens första läsår och är endast möjligt för RIG elever.

Ekonomi

Riksidrottsgymnasiet Falun har stöd från Riksidrottsförbundet (RF) och Svensk Friidrott (SFIF). Falu Kommun och hemkommunerna står för utbildningens kostnader. Elever vid Riksfriidrottsgymnasiet kan söka bidrag för boende, mat och hemresor via hemkommunen. Eleverna får naturligtvis även studiebidrag.

Transporter

För att säkra transporter med schemalagd träning eller aktivitet får du ett busskort.

Medicinsk hjälp

Våra elever har tillgång till fysioterapeut under hela studietiden. Vid eventuell skada får du med kort varsel tid hos fysioterapeuten. Besöket är kostnadsfritt. Vår fysioterapeut har arbetat länge med att rehabilitera idrottande ungdomar och vuxna elitidrottare och är specialutbildad inom ortopedisk medicin, akupunktur och idrottsmedicin. Han har dessutom läst idrottsfysiologi, träningslära och nutrition på högskolenivå och är utbildare för SISU.

Elitidrottsskadeförsäkring

Vi subventionerar kostnaden för Folksams elitidrottsskadeförsäkring Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. till våra RIG-elever. Det innebär att vi har vid behov även tillgång till privata medicinska specialiser så att du kommer under snabb och kunnig undersökning och behandling.

Teamaktiviteter

Ungefär en gång per månad så gör vi något kul tillsammans på kvällen.

Måltider

Mellanmål finns i friidrottshallen före eller efter ditt förmiddags eller eftermiddagspass. Vi har också ett avtal med en lunchrestaurang på Lugnet där du till subventionerat pris kan köpa en matlåda.

Träningsmiljöer

I Falun finns en väldigt stark idrottskultur och i vardagsmiljön finns inslag av aktiva och tränare såväl från elitklubbar som idrottsstudenter vid Dala Sport Academy.

Huvudsakliga träningsplatser

Friidrottshallen och gymmet ligger vägg i vägg och Lugnets idrottsplats och kastplan är alltid nära varandra. Lugnetgymnasiet ligger endast ett spjutkast bort. Du har även tillgång till samma förnämliga träningsanläggningar, arenor och friluftsområden som för andra idrotter på Lugnet.

Tävlingar

Nationella tävlingar

Under hela tiden som RIG-elev kommer du tävla för din hemmaförening. Någon av vår tränare är ofta med på de flesta större tävlingar. Vid ungdom-, junior- och senior-SM så är alltid lärarna på plats. En gemensam tävlingshelg per år står RIG för, detta sker i samband med en inomhustävling.

Internationella tävlingar

För vissa RIG-elever som är på god väg mot internationell nivå hjälper vi till så att eleverna kan komma ut på tävlingar där internationellt motstånd erbjuds.

Hemmaklubb och hemmatränare

För att skapa en bra och utvecklande träningsmiljö för dig så för RIG-tränaren en dialog med din hemmatränare. Du har möjlighet att ha kvar kontakten med din hemmaklubb och eventuellt din hemmatränare. Hemmatränare och förälder kan komma och vara med på träningspassen under vardagarna, ofta sker bra utbyte mellan RIG- och hemmatränarna.

Tränarfortbildningar och utbildningar

Vi är ofta med att helt eller delvis arrangera olika fortbildningar och utbildningar via Svensk Friidrott. På Svensk Friidrott utbildningssida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. så kan du söka vad som händer. Du som är förälder eller hemmatränare och har elev/aktiv hos oss kan ofta få utbildningen subventionerat när det är RIG-Falun som arrangerar utbildningen.

En typisk skoldag

  • Klockan 08:00-9:30 Träningspass
  • Klockan 9:30-12:00 Skola
  • Klockan 12:00-13:00 Lunch
  • Klockan 13:00-15:00 Skola
  • Klockan 15:00-15:30 Mellanmål i friidrottshallen
  • Klockan 15:45-17:30 ev. Eftermiddagspass
  • Klockan (cirka) 18:00 Middag, Läxor, Fritid

Sociala medier

FIG Falun finns på Facebook Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och instagram Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. där kan du följa vår dagliga verksamhet och få information om kommande saker som händer.

Seniormästerskap

Ett hundratal av våra elever har nått någon form av landslag (ungdom, junior eller senior) av dom så är det hittills 13 st som tagit sig till ett seniormästerskap Pdf, 8.4 MB, öppnas i nytt fönster. (EM, VM och OS).

Sidan uppdaterad 2022-08-29