Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

En skolmatsal där flera barn syns och en flicka tar sig mat

Mat och måltider

Matsedel

Matsedel – Lugnetgymnasiet och Kristinegymnasiet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Observera att Kristinegymnasiet ibland behöver ändra vilken veckodag som maträtten på veckans matsedel serveras. Du hittar dagens matsedel i Kristinegymnasiets skolrestaurang.

Matsedel – Hälsinggårdsskolan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Symboler på matsedeln

Bredvid maträtten ser du symboler som ger dig mer information om maten. Det här är vad symbolerna betyder:

  • Kockmössan betyder att maten är tillagad från grunden i vårt kök.
  • Den svenska flaggan betyder att kött eller fågel är från Sverige.
  • De gröna bladen betyder att maträtten är vegetarisk.
  • Den glada fisken betyder att fisken är miljömärkt.
  • Det gröna fotavtrycket med små CO2-tår betyder att maten är klimatsmart. Det innebär att matens klimatpåverkan är högst 0,55 kg koldioxidekvivalenter (CO2e).

Maten i Faluns gymnasieskolor

I gymnasieskolan vill vi erbjuda god och näringsriktig mat. Falun har ett kostpolitiskt program med visionen att måltiderna är hälsosamma och hållbara. Vi vet att bra måltider är viktiga för din koncentration och inlärning samt en god stämning på skolan.

Näringsriktig mat

Skollunchen ger cirka 30 procent av dagsbehovet energi och näring. När vi planerar maten har vi de nationella näringsrekommendationerna och kostråden samt de nationella riktlinjerna för måltider i skolan som grund.

Nationella riktlinjer för måltider i skolan (Livsmedelsverket) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Mat lagad från grunden

En stor del av maten är lagad från grunden. Gratänger, grytor, soppor, såser och liknande är i princip alltid lagade från grunden.

Lokalproducerad och ekologisk mat

Flera av våra livsmedel kommer från lokala leverantörer. Till exempel serverar vi mjölk från Grådö mejeri, ekologiska ägg från Stora Skedvi och ekologisk köttfärs från Uppsala. Andelen ekologisk mat är cirka 33 %.

Grönsaker

Grönsaker är en viktig del i hälsosamma matvanor. Vid lunchen erbjuder vi alltid minst fem olika sorter grönsaker.

Socker

Vi serverar vi generellt inte söta livsmedel som till exempel saft, kakor, söta krämer, söt yoghurt och liknande i våra gymnasieskolor. Undantag görs ett fåtal gånger per år vid speciella tillfällen som till exempel utflykter eller högtider. Vi serverar däremot sylt och ketchup som tillbehör till maträtter som pannkakor, köttbullar och blodpudding, eftersom sådana livsmedel kan ingå i en välplanerad matsedel trots att de innehåller socker.

Vegetarisk mat

En av de viktigaste faktorerna för att minska negativ klimatpåverkan från maten är att minska konsumtionen av kött och istället öka konsumtionen av vegetabilier. Därför serverar vi enbart vegetarisk maträtt mat minst en lunch i veckan i gymnasieskolan. Varje dag kan du också välja mellan två maträtter, varav den enda alltid är vegetarisk.

Svenskt kött

Köttet som serveras vid lunchen är svenskt. Vi ställer höga krav när vi gör upphandlingar av kött, till exempel att antibiotika bara får ha använts efter ordination av veterinär och när det är veterinärmedicinskt motiverat, samt att djuret ska ha transporterats till slakt under max åtta timmar och hur slakt sker.

Specialkost och behovsanpassade måltider

Du som behöver specialkost på grund av allergi eller andra skäl ska lämna in en blankett för ansökan om specialkost. Lämna blanketten till skolans kök, och lämna också in ett skriftligt intyg på allergin eller behovet från ansvarig läkare eller dietist.

Du som behöver behovsanpassade måltider med anledning av NPF eller liknande ska lämna in en blankett för ansökan om behovsanpassad måltid.

Blanketter – Ansökan om specialkost eller behovsanpassade måltider Öppnas i nytt fönster.

Vegetarisk och fläskfri kost

Du kan få vegetarisk kost eller kost fri från fläsk (gris) i skolan. Lämna då in en blankett för ansökan om anpassade måltider av etiska eller religiösa skäl till skolans kök.

Blankett – Ansökan om anpassade måltider av etiska/religiösa skäl Öppnas i nytt fönster.

Kostpolitiskt program och riktlinjer för måltider i Faluns skolor

I juni 2017 antog kommunfullmäktige ett Kostpolitiskt program för Falu kommun. Programmet beskriver hur vi ska arbeta med mat och måltider i den offentliga verksamheten, det vill säga; skola, förskola, fritids, samt boenden inom äldreomsorg, LSS och andra boenden.

Det kostpolitiska programmet ska kvalitetssäkra Faluns offentliga måltider. En hög kvalitet på maten och måltiderna bidrar till hälsosamma matvanor och därmed en god folkhälsa hos Faluborna. Det bidrar också till ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet.

Faluns kostpolitiska program Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Riktlinjer för skolans måltider

Nu har vi tagit fram riktlinjer för måltiderna i skolan. Riktlinjerna kompletterar programmet och innehåller fler detaljer om hur maten och måltiderna ska vara.

Riktlinjer för måltider Pdf, 5.5 MB, öppnas i nytt fönster.

Skolmjölksstöd

Mjölken som serveras i våra gymnasieskolor finansereras delvis av Europeiska garantifonden för jordbruket. Systen med detta EU-stöd är att ge fler elever möjlighet att dricka mjölk i skolan.

Logotyp för EUs skolmjölksstöd bestående av EU-flaggan och texten Skolmjölken vi serverar finansieras delvis av Europeiska garantifonden för jordbruket.
Sidan uppdaterad 2020-02-21