Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Två tjejer i tjocka vintermössor som tittar på varandra och skrattar

Teater och film

Inom den här inriktningen får du lära dig skådespeleri, både på scenen och framför en kamera. Du får lära dig vilka olikheter det är mellan de två sätten att agera, men också vilka likheter det är.

Teaterinriktningen passar både dig som är nybörjare och dig med tidigare erfarenheter inom skådespeleri.

Improvisation, koncentration och fantasi är några av de verktyg vi börjar att arbeta med. Vi arbetar företrädesvis med moderna texter för att kunna knyta an till den verklighet vi har omkring oss i dagens föränderliga värld.

Förutom att lära dig skådespeleri, kommer du att få kunskaper i scenografi, ljus, ljud, textanalys och regi. Filmredigering och dramaturgi ingår naturligt i samarbete med Medieinriktningen.

Mot slutet av utbildningen gör vi en slutproduktion där du har glädje av din helhetssyn på vad som krävs för att sätta upp en föreställning.

Efter examen

Inriktningen ger god grund för vidare studier inom teater och film, och flertalet program på universitet och högskolor, inte enbart inom inriktningen teater eller film. Du får bra erfarenheter av att tala och hålla presentationer inför andra människor, vilket du har nytta utav i de allra flesta yrken. 

Antagningsprov

Vi har på teaterinriktningen valt att använda antagningsprov som en möjlighet att ge dig extra betygspoäng. Du kan få mellan 64 och 128 poäng i tillägg till dina övriga betygspoäng.

Hur går det till?

När du kommer till oss får du visa upp dina färdigheter, träffa några lärare och se miljön. Visst kan det vara lite pirrigt, men de lärare du möter har lång erfarenhet och vet att det kan vara så. Du kommer att få göra några korta teaterimprovisationer, givetvis utan publik. Vi ger dig en idé till en kortare dialog, som du tillsammans med en annan sökande eller vår lärare, improviserar fram till en kort påhittad historia.

Varmt välkommen med din ansökan!

Prova-på-dag på Teater- och film

Boka direkt med oss eller med studievägledaren på din skola.

Kontaktuppgifter

Dag Hellström
E-post: dag.hellstrom@falun.se

Michaela Berner
Telefon: 023-87248
E-post: michaela.berner@falun.se

Introduktionsfilm till teater

En film som visar klipp från teaterinriktningen.

Samtal med teaterelev

Teatereleven Anders berättar om hur det är att gå teater.

Exempel på elevarbete

Nedan följer ett elevarbete som vann pris som bästa film på Dalarnas filmfestival 2019, i tävlingsklass 16-19år.

Sidan uppdaterad 2023-10-02