Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Mekar med en bil

Fordons- och transportprogrammet (FT)

Fordons- och transportprogrammet är en utbildning för dig som vill investera i riktigt hantverkskunnande. Utbildningen har två inriktningar med tre yrkesutgångar. Under första året läser alla elever gemensamt och väljer sedan inriktning till årskurs två. De elever som går riksintag har dock platsgaranti från årskurs ett och väljer sin yrkesutgång i början av årskurs ett. Vill du vara garanterad din inriktning väljer du alltså riksintag vid din gymnasieansökan. Fordons- och transportprogrammet har specialutrustade lokaler anpassade för utbildningen. Lokalerna är belägna i stadsdelen Haraldsbo.

Utbildningen avslutas med ett yrkesprov som resulterar i yrkesdiplom. Vi är den enda gymnasieskolan i dalarna som är certifierade av motorbranschcollege (MBC), vilket är en kvalitetssäkring vi är stolta över.

Läs mer om motorbranschcollege här Länk till annan webbplats..

 

Branschskola

Lugnetgymnasiet har tidigare varit Sveriges enda branschskola inom karosseri- och lackeringsteknik, detta var en försöksverksamhet i samarbete med Skolverket där vi var en av nio skolor i Sverige. Vi kan fortfarande erbjuda denna utbildning till skolor som väljer att teckna avtal med oss.

Om du väljer att gå branschskola hos oss är du på plats två veckor åt gången och läser de karaktärskurser du behöver för att få en examen. Övriga ämnen läser du under andra tider på hemorten. Läs mer om utbildningen genom att klicka här.

Filmer

Inriktningar

Personbilsteknik

Att arbeta med dagens moderna bilar handlar mer om el, elektronik, datorer och avancerad felsökning än att skruva och smörja. Du ska dessutom klara av arbetet med hjälp av manualer som är skrivna på engelska. Som mekaniker ska du också kunna ta emot kunder.

Karosseri och lackering

  • Yrkesutgång Karosseriteknik Som bilskadereparatör tar du hand om krock- och plåtskadade bilar. Du gör skadeanalys och kostnadsberäkning. Du mäter, riktar, svetsar, byter och monterar delar beroende på vad skadan kräver. Jobbet är omväxlande och utvecklingen ger nya material och funktioner som du måste ha koll på.
  • Yrkesutgång Lackeringsteknik Jobbet som fordonslackerare kräver noggrannhet, tålmodighet och känsla för färg och form. Du arbetar med att reparera plastdetaljer, spacklar, slipar och maskerar innan du lackar kaross och detaljer i olika skikt. Efter några år kanske du inriktar dig mot till exempel motivlackering.
  • Om du ska gå någon av dessa inriktningar är det viktigt att säkerställa att du inte har astma. Det kan man ha utan att veta om det. Av den anledningen ska du genomföra ett sk spirometritest innan du påbörjar utbildningen. Läs mer om det i den medicinska informationen. Pdf, 7.5 kB, öppnas i nytt fönster.
  • Vill du vara garanterad att få gå karosseri- och lackering kan du få denna garanti redan vid antagningen genom att bli antagen på vårt riksintag. Om du inte går riksintag sker urval till våra inriktningar utifrån de betyg du har fått i årskurs ett.

Riksintag och antagning till inriktningar

Om du söker riksintag med inriktningen karosseri och lackering har du inriktningsgaranti när du blivit antagen. I början av läsåret kommer våra lärare att prata med dig så att du får välja den yrkesutgång du vill ha, dvs bilskaderepraratör eller lackerare. Oavsett vilken du vill gå är du garanterad den yrkesutgång du är intresserad av när du blir antagen på riksintag. Söker någon annan inriktning, dvs ej riksintag, görs urvalet till inriktningen inför årskurs två utifrån de betyg du har fått i årskurs ett.

Koden för riksrekryterande utbildning är FTKAR00R vid gymnasieantagningen. Fråga din studievägledare om hjälp vid ansökan om du är osäker på hur du gör för att såka vår riksrekryterande utbildning.

Läs mer information

Läs mer om fordonsbranschen på Transportföretagens hemsida. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Du som elev läs mer på Vi körs hemsida. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Efter examen

När du gått på Fordons- och transportprogrammet har du mycket goda möjligheter till arbete. Efter avslutad godkänd utbildning har du behörighet att söka till yrkeshögskola. Det finns även högskoleprogram som riktar sig till dig som läst på Fordons- och transportprogrammet men då kan du behöva läsa mer svenska och engelska för att få högskolebehörighet.

Det kommer alltid att vara efterfrågan på tekniskt kunniga personer inom många yrkeskategorier.

Mer information

Logotype
Logotype

Nyfiken på programmet?

Besök oss gärna. Boka ett besök genom att kontakta studievägledare Sara Jobs på telefonnummer 023-86918 eller e-post sara.jobs@falun.se.

Sidan uppdaterad 2024-10-24