Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Mekar med en bil

Fordons- och transportprogrammet (FT)

Fordons- och transportprogrammet är en utbildning för dig som vill investera i riktigt hantverkskunnande. Utbildningen har två inriktningar med tre yrkesutgångar. Under första året läser alla elever gemensamt och väljer sedan inriktning till årskurs två. Fordons- och transportprogrammet har specialutrustade lokaler anpassade för utbildningen. Lokalerna är belägna i stadsdelen Haraldsbo.

Lugnetgymnasiet är Sveriges enda branschskola inom karosseri- och lackeringsteknik, detta är en försöksverksamhet i samarbete med Skolverket där vi är en av nio skolor i Sverige. Utbildningen avslutas med ett yrkesprov som resulterar i yrkesdiplom. Vi är den enda gymnasieskolan i dalarna som är certifierade av motorbranschcollege (MBC), vilket är en kvalitetssäkring vi är stolta över.

Läs mer om motorbranschcollege här Länk till annan webbplats..

Filmer

Inriktningar

Personbilsteknik

Att arbeta med dagens moderna bilar handlar mer om el, elektronik, datorer och avancerad felsökning än att skruva och smörja. Du ska dessutom klara av arbetet med hjälp av manualer som är skrivna på engelska. Som mekaniker ska du också kunna ta emot kunder.

Karosseri och lackering

  • Yrkesutgång Karosseriteknik Som bilskadereparatör tar du hand om krock- och plåtskadade bilar. Du gör skadeanalys och kostnadsberäkning. Du mäter, riktar, svetsar, byter och monterar delar beroende på vad skadan kräver. Jobbet är omväxlande och utvecklingen ger nya material och funktioner som du måste ha koll på.
  • Yrkesutgång Lackeringsteknik Jobbet som fordonslackerare kräver noggrannhet, tålmodighet och känsla för färg och form. Du arbetar med att reparera plastdetaljer, spacklar, slipar och maskerar innan du lackar kaross och detaljer i olika skikt. Efter några år kanske du inriktar dig mot till exempel motivlackering.
  • Om du ska gå någon av dessa inriktningar är det viktigt att säkerställa att du inte har astma. Det kan man ha utan att veta om det. Av den anledningen ska du genomföra ett sk spirometritest innan du påbörjar utbildningen. Läs mer om det i den medicinska informationen. Pdf, 7.5 kB, öppnas i nytt fönster.

Läs mer information

Läs mer om fordonsbranschen på Transportföretagens hemsida. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Du som elev läs mer på Vi körs hemsida. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Efter examen

När du gått på Fordons- och transportprogrammet har du mycket goda möjligheter till arbete. Efter avslutad godkänd utbildning har du behörighet att söka till yrkeshögskola. Det finns även högskoleprogram som riktar sig till dig som läst på Fordons- och transportprogrammet men då kan du behöva läsa mer svenska och engelska för att få högskolebehörighet.

Det kommer alltid att vara efterfrågan på tekniskt kunniga personer inom många yrkeskategorier.

Mer information

Logotype
Logotype

Nyfiken på programmet?

Besök oss gärna. Boka ett besök genom att kontakta studievägledare Arne Löfgren på telefonnummer 023-86918 eller e-post arne.lofgren@falun.se.

Sidan uppdaterad 2022-09-30