Branschskola inom karosseri- och lackeringsteknik
Ansökan
Ansökan gör eleven/huvudman via Falu kommuns e-tjänstesidor nedan. Samtidigt skall ett tjänstbarhetsintyg och rekommendationsbrev (se nedan) från rektor skickas till:
Lugnetgymnasiet
Lugnetvägen 3
791 31 Falun
Märk med "Branschskolan FT"
Ansökan
Vad är en branschskola?
En branschskola erbjuder utbildning på gymnasial nivå inom yrken som är efterfrågade på arbetsmarknaden. Lugnetgymnasiet erbjuder branschskola inom karosseriteknik och lackeringsteknik.
Utbildningen genomförs i ändamålsenliga lokaler i stadsdelen Haraldsbo.
När eleverna lämnar skolan som färdigutbildade bilskadereparatörer och fordonslackerare är det mycket attraktiva på arbetsmarknaden.
Vi tar emot elever från hela Sverige. Inriktningarna omfattar 16 veckor fördelade på år två och år tre.
Välkomstbrev läsåret 24/25
Klicka här Pdf, 149.2 kB. är för att läsa årets välkomstbrev
Vid frågor kontakta:
Victor Kaustinen
Biträdande rektor
victor.kaustinen@falun.se
Tel: 023-825 46
För vem?
Alla elever som läst år 1 på Fordons- och transportprogrammet är välkomna att söka de två inriktningarna lackeringsteknik och karosseriteknik hos oss.
Karosseriteknik
Eleverna lär sig att reparera krockskadade fordon. Mäter, riktar, svetsar, monterar och gör skadeberäkningar. Utbildningen avslutas med ett praktiskt prov där representanter från branschen bedömer elevens yrkesskicklighet.
Lackeringsteknik
Här lär sig eleverna lackering, olika ytbehandlingar och grunderna inom olika lackeringstekniker tex kulör beroende merytor, spot repair, motivlackering och pinstriping. Utbildningen examineras genom LYN:s yrkesprov där representanter från branschen bedömer elevens yrkesskicklighet. Ett godkänt yrkesprov ger ett yrkesdiplom.
Hur fungerar utbildningen?
Eleven läser gymnasie- och programgemensamma kurser på hemskolan och inriktningen på Lugnetgymnasiet. Utbildningen omfattar 1300p. 16 veckor läser eleven som skolförlagt lärande i årskurs två och tre. Resterande del görs som arbetsplatsförlagt lärande (APL), i första hand i elevens hemkommun.
Elevens mentor på hemskolan ansvarar för APL-uppföljningen.
Vem betalar?
Utbildningen bekostas av hemkommunen. Priset på utbildningen är 50 000:- per läsår, totalt 100 000:-.
Tjänstbarhetsintyg
Sökande elever ska ha ett godkänt tjänstbarhetsintyg innan påbörjad utbildning. Huvudmannen står för kostnaden.
Vad är ett tjänstbarhetsintyg? För vissa arbeten krävs enligt lag att arbetsgivare genomför medicinska kontroller. Syftet är att ta reda på om personalen löper risk för ohälsa eller olycksfall i sitt arbete. Och naturligtvis även att förebygga att någonting sådant sker.
För personer som utsätts för härdplast i sitt jobb genomförs en hälsoundersökning av hud och lungor inklusive lungfunktionsundersökning, men även samtal kring arbetssätt och exponering. Ett så kallat tjänstbarhetsintyg utfärdas därefter.
OBS: Personer med astma eller astmaliknande besvär får ej arbeta inom dessa yrken.
Intyg skickas till:
Lugnetgymnasiet
Lugnetvägen 3
791 31 Falun
Märk med "Branschskolan FT"
Rekommendationsbrev
Då vi har högt söktryck med ett begränsat antal platser till utbildningen, kommer det ske en urvalsprocess. Ordnad APL-plats samt bra närvaro prioriteras. Rektor skriver ett rekommendations brev där nedanstående punkter beskrivs:
- Betyg
- Vilja (Intresse)
- Engagemang (Egen drivkraft)
- Ansvar (Närvaro)
Antagningsbesked
Antagningsbesked skickas när urvalsprocessen är genomförd, senast den 15 maj. Vi vill ha svar om man tackar Ja eller Nej till platsen, senast 22 maj. Vi kommer även att skicka ut ett välkomstbrev med veckoschema samt kurs/poängplan.
Avtal
Efter antagningsbesked, skrivs ett avtal mellan Lugnetgymnasiet och den sökande elevens huvudman. Avtalet ska vara klart innan skolstart.
APL
Huvudmannen ansvarar för anskaffning och uppföljning av elevens arbetsplatsförlagda lärande.
Loggbok
Loggbok tillhandahålls av branschskolan, där framgår vilka moment som kan genomföras på arbetsplatsen.
Betyg
Betyg sätts av huvudmannen i samråd med APL platsen och omdöme från branschskolan.
Resor och boende
Resor bekostas av huvudmannen ut till branschskolan på adressen Kopparvägen 1. Tåg- Buss-taxi beställs i god tid för utbildningsveckorna.
Huvudmannen bekostar boendet. Falu kommun har en samlingssida där olika alternativ till bostad presenteras. Student Dalarna Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är ett samarbete mellan olika aktörer i Falun och Borlänge med flera olika boendealternativ. Student Dalarna har också samlat en lista med vandrarhem i Falun Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. med möjligheter för boende.
Kontakt
Mikael Karlsson
Rektor
mikael.karlsson@falun.se
Tel: 023-837 51
Victor Kaustinen
Biträdande rektor
victor.kaustinen@falun.se
Tel: 023-825 46
Linn Hansols
Administratör
linn.hansols@falun.se
Tel: 023-825 08
Jonas Brinkemar
Lärare karossinriktningen
jonas.brinkemar@falun.se
Tel: 023-879 18
Camille Brinkemar
Lärare lackinriktningen
camille.brinkemar@falun.se
Tel: 023-879 17