Startsida
Lyssna på sidan Lyssna

Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Bild på mall som visar måtten

Google Hangouts Meet - nätbaserade samtal och möten

Google Hangouts Meet är tillgänglig för både personal och elever i grund- och gymnasieskolan. Hangouts Meet är en plattform för digitala möten som möjliggör kommunikation med mikrofon och webbkamera samt skärmdelning för att enkelt samtala kring olika typer av presentationer.

Kom igång med Hangouts Meet

Du hittar Hangouts Meet i Googles verktygsmeny på antingen en PC-dator eller Chromebook.

Logga in i Hangouts Meet

Du kan antingen starta ett nytt möte eller gå med i ett möte som någon annan redan har skapat via en unik möteskod. När du startar ett nytt möte kommer en möteskod att genereras automatiskt.

Det finns flera vägar som en lärare kan ta för att bjuda in en elev till ett möte i Hangouts Meet. Lärare kan lägga upp en länk till ett möte i Classroom, lägga in en möteslänk i schemat i Google Kalender eller bjuda in elever till mötet direkt när läraren startar upp mötet i Hangouts Meet. Som elev får du ta kontakt med din lärare för att få information om vad som gäller.

Starta möte i Hangouts Meet

Anslut till ett möte

Innan du ansluter till mötet så får du en möjlighet att ställa in ljud och bild. Om din dator har en ansluten eller inbyggd kamera så bör du se dig själv i bild. Du kan ställa in både mikrofon och kamera i inställningarna under de tre prickarna om du har en dator med flera olika ljud- och bildkällor.

Ett headset är rekommenderat för att säkerställa bra ljudkvalitet i digitala mötesrum, exempelvis om andra mötesdeltagare upplever eko, brus eller andra ljudproblem. Ofta fungerar dock de inbyggda mikrofonerna i de bärbara datorerna bra.

Mikrofon och kamera är påslagen i ursprungsläge, men kan stängas av via ikonerna. Det är rekommenderat att du ansluter till mötet med avstängd mikrofon. Klicka på knappen för att ansluta till mötet.

Anslut till Google Meets

När du är inne i det digitala mötet har du en rad olika verktyg för att kontrollera mötet och göra andra inställningar:

  1. Stäng av eller sätta på mikrofon och kamera samt lämna mötet ("lägg på luren").
  2. Meny för mötesinställningar som layout, mikrofon och kamera.
  3. Information om mötesrummet med länk.
  4. Chattfunktion där deltagare kan skicka meddelanden istället för att använda mikrofon.
Inställningar i Google Meet

Presentera via skärmdelning

Med hjälp av funktionen för skärmdelning kan du presentera något annat du har på skärmen för mötets övriga deltagare. Funktionen finns nederst på skärmen och fungerar både för lärare och elever. När du delar skärmen får du en fråga om du vill dela hela skärmen eller ett särskilt programfönster. När du delar skärmen så kommer mötesfönstret att bli svart för dig. Du kan då minimera Hangouts Meet och istället öppna den det du vill presentera - det kan vara en webbsida, ett dokument, ett annat program eller vad som helst. Din mikrofon och kamera fortsätter att vara påslagen även under presentationen. Glöm inte att avsluta presentationen när du är färdig.

Presentera i Google Meet

Tips för ett bra möte

  • Bekanta dig med verktyget och testa funktionerna med klasskompisar. Ett bra möte kommer med bra förberedelser. Det finns öppna testrum som går att använda.
  • Om du har tekniska problem under ett möte, meddela läraren att du kort lämnar mötet och ta kontakt med supporten.
  • Anslut till mötet med avstängd mikrofon. Om det är många deltagare i mötet finns flera orsaker till problem med eko, brus och annat ljud från rummet där du befinner dig.
  • Fördröjning och hackande ljud kan bero både på den som talar och den som lyssnar. Försök säkerställa en så god internetuppkoppling som möjligt. Avstånd till närmaste accesspunkt eller router är en bidragande faktor. Nätverkssladd är att föredra framför trådlös uppkoppling.
  • Ett headset ger i de allra flesta fall ett bättre ljud än det som redan är inbyggt i datorn, men det behöver inte vara ett krav.

Vill du lära dig mer om Hangouts Meet?

Googles supportsidor innehåller guider och steg-för-steg-instruktionerlänk till annan webbplats för Hangouts Meet. Google erbjuder också en nätbaserad kortkurslänk till annan webbplats i Hangouts Meet.

Sidan uppdaterad 2020-03-19