Lyssna på sidan Lyssna

Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Fyra studenter som står på rad glada och håller om varandra.

Studenten 2021

Gymnasieskolorna i Falun kommer i år att planera för ett annorlunda studentfirande. Transportstyrelsen har redan meddelat att studentflak inte kommer att tillåtas. Vi följer utvecklingen av pandemin och och kommer att göra allt vi kan för att det ska bli en minnesvärd stund för alla studenter.

Så här firade vi studenten 2020

Studentavslutning över flera dagar

Gymnasieskolorna har fokuserat på att hitta en lösning där studenterna får fira tillsammans med sina klasskamrater och sin mentor på plats på sin skola.

För att det ska fungera delas avslutningsceremonin för studentklasserna upp över flera dagar sista skolveckan. Därför kommer studenten inte, som tidigare planerats, att firas enbart på fredagen som är den officiella avslutningsdagen.

Varje skola planerar för sitt firande

De sex gymnasieskolorna i Falun har olika förutsättningar och kommer därför att genomföra firandet på lite olika sätt. Varje gymnasieskola kommer att se över och planera för ett studentfirande som fungerar i överensstämmelse med Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Något traditionellt utspring kommer det inte att bli på grund av smittskyddsskäl. Även om varje klass skulle springa ut var för sig, skulle det snabbt kunna bli mycket folk som samlas för att ta emot studenterna. Vi måste följa riktlinjerna gällande att undvika stora folksamlingar och trängsel.

Fest - följ rekommendationerna

Vi vill verkligen uppmana alla elever att följa rekommendationerna och ta den rådande situationen på allvar. Arrangera inte egna tillställningar som inte följer rekommendationerna som finns för att begränsa smittspridningen.

Flakåkning och kortege får inte förekomma

I år är det inte tillåtet med några studentflak. Transportstyrelsenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster har på begäran från Folkhälsomyndigheten förbjudit studentflak från 15 maj till 30 juni 2021. Falu kommun kommer inte heller att bevilja tillstånd för bilparkering på Stora torget i samband med studentfirandet.

Undvik trängsel - bestäm mötesplats

För att undvika större folksamlingar och trängsel, uppmanar vi er vårdnadshavare och studenter att bestämma en mötesplats dit ni går efter avslutningen för vidare färd hem.

Var noga med att hålla avstånd – både under avslutningen och efteråt!

Tillsammans ser vi till att inte sprida smittan vidare.

Information från Dala gymnasistförening

Dala gymnasistförening (DGF) har som uppgift att upprätthålla Faluns studenttraditioner, vilket är en svår uppgift ett år som detta.

Den rådande situationen kräver, som alla förstår, alternativa lösningar. Själva avslutningen på studentdagen, samt utspring, är något som skolorna själva styr över och inget som DGF kan påverka.

DGF ansvarar dock för Faluns övriga studenttraditioner, och vi jobbar hårt för att hitta en möjlig lösning för att kunna arrangera dessa.

Vi har beslutat att en mösspåtagning ska ske måndagen den 8 juni – men att eventet kommer att hållas digitalt.

Mer information om hur det kommer att ske återkommer vi med. Uppdaterad information kommer ni att hitta i facebookgruppen ”Falu Student 2020”.

Ni kan också gå in på Dala gymnasistförening på Facebook eller Instagram där vi uppdaterar så fort ny info kommer!

Övrig information kring studentfirandet hänvisas till Dala gymnasistföreninglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Skolavslutning för årskurs 1 och 2

Utifrån Folkhälsomyndighetens rekommendationer kommer även skolavslutningar för årskurs 1 och 2 ske klassvis.

Om du har frågor

Har du frågor om upplägget för studentavslutningen, vänd dig till din studentorganisation eller respektive skola.

Sidan uppdaterad 2021-03-05