Lyssna på sidan Lyssna

Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Bild på mall som visar måtten

Skolfrånvaro kan ha många orsaker

Ibland märks det i skolan när barn/ungdomar inte mår bra. Det kan ha med skolan att göra, men kan också handla om annat. Det finns många sätt att lösa problemen så barn får den utbildning de har rätt till.

Alla barn i Sverige har skolplikt från det att barnet fyller sex år. Det betyder att barnet/ungdomen ska delta i skolans verksamhet om det inte finns giltiga skäl att inte göra så. Varje år stannar tusentals barn/ungdomar hemma från skolan. Det gör att de missar rätten till utbildning som alla har. Det kan leda till utanförskap och problem senare i livet.

Skolfrånvaro kan bero på många saker. Det behöver inte bara bero på skolan som arbetsmiljö. Det kan också bero på barnets/ungdomens sociala situation och på hur barnet/ungdomen mår.

Om ditt barn/ungdom inte vill gå till skolan är det första du som förälder bör göra är att prata med ditt barn/ungdom om orsaken till att hen inte vill gå till skolan. Handlar det om mobbing? Läs mer här. länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Du behöver se vad du och barnet/ungdomen kan göra tillsammans för att lösa problemen.

Om det inte räcker ska du ta kontakt med ditt barns/ungdoms mentor eller lärare. Får du inte hjälp av ditt barns/ungdoms mentor eller lärare ska du prata med skolans rektor.

Du kan också ta kontakt med Skolsköterska eller skolkurator på ditt barns/ungdoms skola för råd och stöd.

Läs mer

1177 Vårdguiden: Skolfrånvarolänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Umo.se: Att må dåligtlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Umo.se: Tips för att må bättrelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Umo.se: Mobbninglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Sidan uppdaterad 2019-11-04