Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Ett barn som bakar kakor

Information om astma och allergi

Här kommer lite tips och råd om allergi så att skolmiljön ska bli så bra som möjligt för alla, även för de personer som är allergiska.

Har du djur hemma?

Tänk på att det finns många personer i vårt samhälle som är allergiska mot djur. De som är allergiska kan få svårt att andas, få eksem samt få ögon- och nässymtom om de kommer i direktkontakt med djur eller träffar personer som har djur hemma. För vissa kan det räcka med att det finns små partiklar (allergen) på kläderna för att den allergiska personen ska få symtom. Det är därför av STOR vikt att tänka på råden nedan.

Här kommer några tips att tänka på:

  • Tvätta händerna innan du går hemifrån.
  • Kela inte med ditt husdjur precis innan du går hemifrån.
  • Ta på dig rena strumpor innan du går hemifrån och ha så rena kläder som möjligt.
  • Använd inte kläder i skolan som du haft i stallet eller ladugården.
  • Tvätta håret efter vistelse i stall eller ladugård.
  • Ta inte med stallkläder till skolan.

Nötallergi och dofter

Jordnötter och nötter är för många gott att äta men för en del är det förknippat med svåra allergiska reaktioner. Dessa reaktioner kan uppkomma även om man inte får i sig jordnöt eller nöt utan att det bara finns i luften. Tänk på att jordnötter eller nötter inte skall finnas i skolan för att minimera risken för allergiska reaktioner.

Parfymer och andra starka dofter kan vara härligt men för en del orsakar det mycket besvär. Det är bra för alla om skolan är doftfri.

Handlingsplan

För att uppnå en ökad grad av symtomfrihet hos barn med astma- och allergibesvär kan det vara av stort värde att göra en genomgång och bedömning av förskolans eller skolans miljö och upprätta en handlingsplan. Åtgärder för att åstadkomma en hälsosam miljö för barn med astma och allergi är hälsofrämjande för alla. Handlingsplanen finns som blankett för ifyllnad av behandlande läkare.

Sidan uppdaterad 2020-09-03