Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Tre barn som tittar in i kameran

Information om ögoninflammation

Det är vanligt att barn får en ögoninflammation, ofta i samband med en förkylning. För det mesta går det över inom fem dagar utan behandling med något läkemedel.

Vid ögoninflammation blir ögonvitan röd och irriterad. Det är den genomskinliga slemhinna som täcker ögat och insidan av ögonlocken som har blivit inflammerad. Vanligtvis ser ögat svullet ut och det kan kännas som att det skaver i ögat. Det brukar också rinna en kladdig vätska, så kallad var, från ögat. Vätskan gör att ögonen klibbar ihop, speciellt på morgonen. För det mesta är båda ögonen inflammerade.

Läs mer på 1177 Vårdguiden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. för information på olika språk.

Hur ska en ögoninflammation skötas?

  • Tvätta bort var i ögonen med till exempel ett mjukt papper eller en bomullstuss fuktad i ljummet vatten.
  • Bakterier och kladd brukar fastna längst in, mot näsan och tårvägen. Tvätta därför från den yttre ögonvrån mot den inre ögonvrån. På så sätt undviker du att få in bakterier och kladd i ögat. Kasta sedan det du har tvättat med för att minska smittorisken.
  • Om ögonen klibbar ihop, till exempel när barnet har sovit, kan du blöta en bomullstuss eller kompress och lägga på ögat. Då brukar varet lösas upp och lossna lite, och är lättare att torka bort.
  • Det är bra att byta örngott varje dag. Barnet bör också ha en egen handduk, både hemma och i förskolan, i familjedaghemmet eller i skolan.

Tänk på att tvätta händerna både på barnet och på den som tvättar ur ögonen.

Kan barnet vara i förskolan eller skola?

Även om barnet mår bra i övrigt bör hen vara hemma, dels för att ögoninflammation smittar, dels för att barnets öga måste tvättas flera gånger om dagen. Barnet kan gå tillbaka till barngruppen när den kraftiga inflammationen har läkt och ögat inte är varigt längre.

Barn som har röda ögon och lite kladdiga ögon på morgonen, men inte under resten av dagen, behöver inte vara hemma från förskolan om de mår bra för övrigt. Barn med allergibesvär i ögonen behöver inte vara hemma.

Ögoninflammation smittar lättast bland små barn eftersom de leker så nära varandra. Smittan sprids bland annat när barnet gnuggar sig i ögonen och sedan tar på leksaker eller på andra barn. Skolbarn har inte samma närkontakt, men om det är en kraftig ögoninfektion kan de ändå behöva vara hemma om ögonen är irriterade.

Sidan uppdaterad 2020-02-24