Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Teater

I våra teatergrupper får teatereleverna utforska, uppleva och utvecklas tillsammans! Första delen av läsåret lägger vi fokus på drama- och samarbetsövningar, där vi etablerar gruppen och skapar trygghet. Sedan lägger vi mer fokus på teaterövningar; improvisationer, berättande, gestaltande och andra övningar/lekar i grupp för att stärka elevernas självkänsla, stimulera fantasin och få förståelse för skådespeleri.

Teatereleverna får träna sig i att stå inför grupp, använda rösten och kroppen, träna koncentration, minne, empati och samarbete. Därefter får eleverna medverka aktivt vid valet av läsårets teaterprojekt. Ibland skriver gruppen en egen pjäs, bearbetar en saga/berättelse, gör teaterimprovisation eller utgår ifrån ett befintligt manus. Vi använder oss i olika grad av teaterns hjälpmedel: Ljud, ljus, smink, kostym, rekvisita och scenografi. Ibland samarbetar vi även med andra ämnen på kulturskolan.

Formen för hur vi arbetar kan variera beroende på gruppens behov, önskemål och förutsättningar, ålder och intresse. Det beror även på gruppen om och hur vi någon gång under läsåret bjuder in till föreställning, öppen lektion eller andra uppspelsformer. En lektion är mellan 60 och 90 minuter.

Alla grupper är öppna för både nybörjare och fortsättningselever.

Ålder

Grupperna är åldersindelade. Du kan gå på teater från att du går i åk 3 och fortsätta till du är 20 år.

OBS: Läsåret 22/23 är vår yngsta grupp för åk 5. Grupper för yngre (från åk 3) startas förhoppningsvis kommande läsår eller då vi får utökade resurser.

Kreativ teater

Eleverna i Kreativ teater har som mål att under läsåret skapa en föreställning som vi på något sätt visar för publik. Det kan vara sådant vi hittar på tillsammans genom t.ex. improvisationsövningar, eller så arbetar vi utifrån färdigt manus. Vi utforskar olika uttryckssätt och eleverna har alltid stort inflytande och medskapande i det vi gör!

Teatertestarna för åk 5

Måndag 17.00-18.00

Teaterpedagog: Sofia Hansson

Teaterstjärnorna för åk 6

Måndag18.15-19.15

Teaterpedagog: Sofia Hansson

Cecilias fanclub för åk 7-8

Tisdag 16.15-17.30

Dramapedagog: Cecilia Saxe

Fruktsallad för åk 8-9

Torsdag 17.00-18.15

Dramapedagog: Cecilia Saxe

Fördjupad teater

I grupperna för fördjupad teater lägger vi extra mycket fokus på att eleverna ska få utmaningar. Det kan vara utmaning i valet av historia att arbeta med, analys av manus och karaktärer, alternativa val av spelplats eller extra antal föreställningar. Kanske vi spelar upp för skolklasser eller visar upp i samband med något evenemang.

Teatervirusen för åk 9 till gymnasiet åk 1

Torsdag 18.30-20.00

Dramapedagog: Cecilia Saxe

Dramaqueens för gymnasiet år 2 till 20 år

Tisdag 17.45-19.15

Dramapedagog: Cecilia Saxe

Lokal

Rum 201 Teatersalen i Kulturhuset tio14, Teatergatan 5.

Avgift

600 kronor per termin.

Anmälan till teater

Sidan uppdaterad 2023-01-10